Модерен ваканционен дом е вписан в стара шотландска мелница

Ако случайно разполагате с терен с някоя стара съборетина от редени камъни, не бързайте да я досъбаряте и разчиствате. Можете да впишете своя нов, модерен дом в нея.

Така са направили архитектите от студио WT Architecture от Единбург, когато решили да „скрият“ един модерен ваканционен дом в рамките на някогашна мелница в Шотландия. Уместно наречена „Мелницата“, тази вила запазва историческия характер на изоставената структура, околните земеделски стопанства и пейзажа. Към тях обаче „тихичко“ е добавена нова, съвременна естетика. Обновената селска сграда е вградена в стръмен склон и разкрива изглед към долината в шотландските погранични райони.

WT Architecture имат опит с преобразуването на стари руини в зашеметяващи нови домове. С „Мелницата“ WT трансформират разрушените стени на конструкцията, изоставена в продължение на 70 години, в куха черупка за новото модерно обиталище. Резултатът е интересно и атрактивно съпоставяне на историческия и съвременния елемент.

Контрастирайки с каменния екстериор – потегнат с помощта на бял хоросан – интериорът е облицован с блед дървен материал, най-вече плоскости от смърч и борови дъски. Разпределението на дома е семпло – стаите са с отворен план, за да се постигне максимално усещане за простор и естествена светлина.

Въведено е допълнително, междинно ниво, за да се използва резкият наклон на мястото и да се създаде възможност за формирането на различни пространства, като се започне от полу-етажи се стигне до атриум с двойна височина. В допълнение към съществуващите прозорци, които са ремонтирани и с нови стъкла, архитектите са добавили и нови прозорци, които да рамкират гледката към долината.

Проектът е номиниран за наградата за възстановяване и консервация на Единбургската архитектурна асоциация и все още чака класирането си.

greentech.bg

Може да харесате още...