Модернистичната фасадна архитектура на Париж

„Клетъчна“ фасада

Институт за генетични заболявания Imagine в Париж, проектирани от Ateliers Jean Nouvel и Valero Gadan Architectes. Той се намира в историческия център на града, на булевард Монпарнас. Тя е част от болничния комплекс Некер. Нейната нова сграда съчетава изследователски лаборатории и кабинети, в които приемат своите пациенти по-младите специалисти (Институт по медицински грижи за деца).

Архитектите предложиха алтернатива на типичната болнична сграда – огромна сграда с безкрайни коридори, където всичко е подчинено на прагматизма. За функционалността те, разбира се, не са забравили, но са се опитали и да създадат по-жив, интересен и гостоприемен облик на средностатистическата болница.

Покритието на фасадата е вдъхновено от структурата на клетките: тя е разработена в ателието на Хироши Маеда. Според авторите на проекта, то придава на сградата „поетично измерение.“

Интериорът на централно пространство е атриум, облян с естествена светлина, с градина на партерния етаж.

Галериите около него предоставят удобни връзки с етажите на залите и лабораториите. Той също така представлява и уютно място за случайни срещи и комуникация между служителите, което би трябвало да повиши продуктивността на работата им.

На върха се намира конферентна зала с панорамна гледка към Париж с тераса на покрива.

Новата сграда на вестник Le Monde

Флагманът на френските новинарски медии Le Monde ще се сдобие с нова сграда в началото на 2017 г. Редакцията ще се премести от сегашния си „дом“, построен от носителя на награда Прицкер, Кристиан де Портзампарк по подобие на сградата на New York Times, в нова сграда близо до Аустерлиц. Това беше и предметът на конкурса.

В 20 000 m² обща площ ще се нанесат всички звена от медийната група Le Monde (по-точно вестниците Le Monde, Télérama, Courrier International, La Vie, L’Observateur) с 1200 служители и консолидирани административни офиси и редколегия.

Така групата Le Monde, след дълъг период на скъпи наеми, най-накрая, изглежда ще има своя собствена сграда. Това цели и „да изненада [наблюдателя] и да изрази посредством архитектурата образа на модерната и новаторска медия.“

През ноември 2014 Le Monde обяви архитектурен конкурс. Заедно с чужди „звезди“ – Шигер Бан, Дейвид Чипърфийлд, Snøhetta и 3XN – конкурентните проекти бяха разработени от французи: Мануел Готран и Hardel + Le Bihan.

Победителите са избрани от жури в лицето на главния акционер Пиер Берже, представители на Столичната община и Обществото за градско развитие на Париж. Въпреки че вече е обявена дата на преместването, началото на строителството още не е уточнено, като е неизвестна и съдбата на сградата, в която се намира издателството сега.

Пикселен свят. Победителят – Snøhetta

Така или иначе, във всички подадени проекти фигурира мост, който обединява два участъка: най-добрият обаче, според мнението на журито, е изготвен от норвежкото бюро Snøhetta.

Техният мост – това е цялата сграда, формиращ под себе си открит площад. Това публично пространство отваря обществената медия към аудиторията й, като това се допълва от посетителски център и зали от една страна, и кафене – от друга. Както поетично описват своя проект авторите, „под моста, където обикновено тече поток от вода, при нас тече живот.“

За основа на концепцията е послужило взаимоотношението между изданията и читателите. Авторите се надяват, че новата редакция ще бъде неразделна част от градското пространство, където посетителите ще се чувстват като у дома си. Таванът на покрития площад е оборудвана със светодиоди, с помощта на които той ще излъчва различна информация на „медийното небе“.

Решението да се представи фасадата с различната прозрачност на стъклото като матрица от пиксели показва завършения преход на традиционните медии към онлайн пространството.

Може да харесате още...