Модерните слънцезащитни системи вече не са лукс, а необходимост

В разгара на лятото, независимо дали сме в къщи или в офиса, все по-силно усещаме силното слънце и вредното му влияние през най-топлите часове на деня. Решението в борбата със слънчевите лъчи е слънцезащитната система на Etem–Е66. Системата е изключително функционална и разработена, така че да бъде подходяща както за големи проекти, така и за частни жилищни сгради.

Системните решения за слънцезащита на Etem предлагат богата гама от ламели и профили, които дават неограничени възможности за индивидуално проектиране и съобразяване на засенчването с конкретните нужди на сградата. Отделните компоненти на Е66 на Etem са разработени, така че да дават свобода на въображението и да позволяват на архитекти и проектанти да създадат модерни и функционални проекти със запомняща се визия.

Ламелите на E66 могат да бъдат монтирани в хоризонтална или във вертикална посока, успоредно или перпендикулярно на фасадата на сградата, като жалузна решетка.

Могат да се използват за перголи на тераси, за козирки над входни врати, като декоративни решетки или като самостоятелни конструкции. Именно такава слънцезащитна конструкция предлага арх. Васил Бонев в хотел „Премиер Форт Бийч“ – Свети Влас на инвестиционната компания „Форт Нокс“. Инженерите на Etem внимателно проектират и изчисляват параметрите на засенчващите системи в хотела, съобразявайки се с климатичните особености. Специално за проекта екипът от Etem прави симулация на слънцестоенето за летния период от 6 месеца и след внимателен анализ планира най-ефективните засенчващи решения спрямо позицията на слънцето.

Около басейна и ресторанта на комплекса се изграждат няколко статични слънцезащитни конструкции от ламели на Е66, които след края на летния сезон могат да се демонтират от инвеститора и да се сглобят отново следващата година.

Независимо дали сградата е на морето или в града, проектирането на засенчващите системи трябва да отчита няколко важни характеристики – ориентацията на сградата спрямо слънцето, наличието на специфични конструкции по фасадата, обекти в близост и др. За тази цел екипът на Etem използва специално разработен от компанията софтуер – Etem Energy Pro. Чрез този софтуер се определят общите енергийни качества на сложни фасадни конструкции, прогнозира се енергийният ефект и се прави анализ за измененията и оптимизацията на комбинирани конструкции, за да се достигне до най-подходящото слънцезащитно решение.

Предназначението на модерните слънцезащитни системи е не само да предпазват от вредното слънчево влияние, но и да осигуряват цялостен комфорт в сградата и достъп на естествена светлина. Освен, че подобрява изцяло жизнената среда, системата Е66 допринася и за повишаването на енергийната ефективност на сградата. Слънцезащитните системи могат да намалят нуждата от потребление на енергия с повече от 40 процента, което ги прави добра инвестиция не само за големи проекти, но и за частни жилищни сгради.

Може да харесате още...