Моят дом, моята крепост

Отново е лято, време за почивка и ремонти, но и период, в който се активизират бандитските набези по домовете. Те за съжаление нито са намалели, нито крадците са станали по-умни или изобретателни. Но това е друг въпрос! По важното е, че  всеки собственик на апартамент, офис или къща би искал входната му врата да е достатъчно здрава, обезопасена и най-вече добре заключена. Всички тези показатели характеризират една блиндирана врата.

Коя врата е блиндирана?
Определението, което дава сдружението „Български врати прозорци” е, че това е основна входна врата за жилище или обществена сграда, с повишени изисквания за сигурност, установени чрез изпитание и  минимум 3-ти клас на взломоустойчивост.

Посредством изпитвания изделието подлежи на проверка за сигурност, като се намират слабите точки в конструкцията. Впоследствие се определя класът на взломоустойчивост, симулирайки реално ръчно нападение. Клас 3 е подходящ за входни врати на жилищни и офис сгради в райони с нисък риск  – затворен тип селища, кооперации с охраняем общ вход. Следващата степен 4-та е определена за входни врати на жилищни и офис сгради с повишена степен на риск. Важен документ, удостоверяващ съответствието на продуктите с определени в стандарт изисквания за безопасност е СЕ маркировката, която също е задължителен документ за всички входни врати.

Изборът на типа врата, производител и фирма, която ще ви я достави и монтира, е въпрос на необходимост, цена и стил. Цените на блиндирани врати, с или без допълнително покритие и различна степен на секретност, варират в широк диапазон.

В нашия пъстър ценови пазар има блиндирани врати от 300 лева – изработени от два листа ламарина и оребряване помежду им, с каса, дръжка и брава, както и такива с  изискван външен вид и вградени хай-тек заключващи механизми, чиято цена започва от 1000-1500 лв. Най-практичният вариант е да проучите пазара и поръчате всичко от едно място. Повечето известни на пазара фирми за врати (включително и блиндирани), производители или вносители на популярни марки, държат на външния вид и качество толкова колкото и на цената. Ако това не е вашия вариант, може да си купите готова врата от всеки търговец на врати или от строителен хипермаркет, като намерите някой да ви я монтира. Поставянето на нова врата е по-лесно, но за смяна на съществуваща трябва да решите дали да сваляте старата каса, да намерите подходящ за вашия отвор размер и разбира се да намерите добър майстор. Това е важно, защото има опитни майстори, които ще ви консултират, вземат размери и извършат качествен монтаж на приемлива цена. В крайна сметка входната врата определя сигурността и облика на всеки дом и ние сме отговорни за избора й. От него зависи нашето спокойствие и комфорт.

Пазарът
В момента българският пазар е наститен с различни видове блиндирани врати, с определена структура, размери и цена. Цената зависи от качеството и произхода  им. Освен многообразието от врати родно производство, на пазара има скъпи и луксозни продукти от Италия (Dierre, Galiardi, Gasperotti,), богат избор от Турция (TUNA, Formet, ASO) с различен  ценови клас и изобилие от евтини китайски врати. Интерес представляват и появлите се напоследък блиднирани врати от Румъния (MEGA) на доста приемливи цени. Много фирми за врати предлагат и входни врати на водещи производители от Германия, Австрия, Полша и  Чехия, които имат противовзломни функции и високи показатели за топло- и шумоизолираност. Повечето от тях са предпочитани за къщи или комплекси от затворен тип както и офиси, където има допълнителна охрана.

Многообразието от врати може да се класифицира по няколко  показателя – вид и количество на използваните материали, допълнителни екстри, завършващи  покрития и декоративно оформление. Конструкцията на вратата и вида заключваща система са от водещо значение при изпълнението на една блиндирана врата. Следва изборът на детайли, цветове, цялостно оформление и дизайн.

Предлаганите у нас врати са със стандартни размери и са подходящи за всякакъв вид стени и отвори. Всички производители и търговци предлагат продукти, съобразени с българските строителни стандарти, като вносните са с няколко типови размери, докато българските могат да се изработят и с нестандартни размери. Монтират се сравнително лесно и са предпочитани както за нови жилища, така и за подмяна на старите входни врати.

Структура

Минималните изисквания за една блиндирана врата е тя да бъде изградена от метална конструкция и снабдена с надеждна заключващата система. Стандартната  блиндирана врата включва: стоманена конструкция на крило и каса, пасивни шипове от страна на пантите, лагерни панти, гумени уплътнения на крилото и касата,  стиропор или вата за шумо- и топлоизолация, декоративно покритие (ПУлак по RAL, ламинат,  МДФ с релеф или естествен фурнир), декоративна каса и регулируеми первази, брава с  триточково заключване, обков.

Ето как изглежда схемата на блиндирана врата на фирма „Интекст”

1. Стоманени ребра                        2. Регулируема облицовка
3. Облицовка от МДФ                    4. Изолационен слой
5. Компенсационни первази        5. Компенсационни первази
6. Стоманена каса                          7. Заключващ механизъм
8. Гумен уплътнител                       9. Външен стоманен лист
10. Декоративна каса МДФ          11. Тухлена или бетонена стена

Материали
Всяка блиндирана врата трябва е изградена от носеща стоманена конструкция, изградена от профилирана стомана, с допълнително подсилване в областта на пантите и бравата. Обличащите метални листове обикновено са с дебелина от 1,2 или 1,5 мм, а някои достигат 2 мм. Крилото е окачено чрез две или три масивни лагерни панти, осигуряващи леко движение на масивното крило. Конструкцията е окомплектована с надеждна брава с тристранно заключване, дръжки и шпионка.

Като завършващо покритие но вратата клиентът може да избира между естествен фурнир, цветен  полиуретанов лак (гланц или мат) и ламинатно покритие.

Крило-каса
Българските производители правят касите от метал и ги  оставят на боя, покриват с фолио, ламинирано ПДЧ или МДФ. Повечето вносни врати са с така нар. „акордионен тип” каси. Те представляват две подвижни части, които влизат една в друга и могат да обхванат зидове с дебелина от 14 до 34 см.

Дебелината на крилото обикновено е 70 мм, но има и нестандартни, чиято ширина зависи от заключващия механизъм. Закрепващите панти са най-различни, като добре е да са лагерни, с възможност за по-добро  регулиране и прилепване на крилото към касата.

Изолация
При изработката на вратите се използва стиропор или вата като пълнеж за топло- и шумоизолация.  Високият изолационен коефицент улеснява и допринася за спестяване на енергия за отопляването или охлаждането на помещенията.

Наличието на две уплътнения на крилото и касата също допринася за повишаване на изолационните качества.

Покрития
Може да изберете вида и цвета на покритието на входната врата измежду цветен полиуретанов лак (гланц или мат), ламинатно покритие, релефен декоративен МДФ панел и естествен фурнир.
Блиндираните врати с боя цвят (по RAL) са най-евтиния вариант. Те издържат на механични въздействия и са лесни за почистване. Цената им е от 300 до 550 лева.

Тези с ламинатно покритие  имат възможност за едностранна или двустранна облицовка (съчетание с друг вид покритие – боя, дървесно фолио и МДФ) и струват от 550-750 лв.

Стоманената конструкция на вратата може да е фабрично аражирана с декоративни панели от релефен МДФ с различна дебелина 0,4-18 мм. Някои фирми предлагат и релефно фрезоване по каталог.

Естественият фурнир е обработен с висококачествени лакове на водна основа, запазващи естесвения вид на дървото и врата с такова покритие е най-скъпа. Но фурнирът е природен материал, екологичен, издръжлив и придава неповторима визия,  на което и да е изделие.

Декоратнвни елементи
Декоративната каса и первазите са част от блиндираните врати, но не задължителен елемент. Все още се монтират само метални блиндирани врати с малка щокова каса.

Заключваща система
Обикновено това е брава с тристранно четиристепенно заключване и сложен лостов механизъм. Заключването се осъществява с касови брави или комбинирано (касова брава и патрон) с едно или многоточково заключване. Популярните от години касови брави като Motura, Cisa, Mauer, KALE и някои други, бяха изместени от ново поколение брави с патрон с висока степен на сигурност Secureme, Fiam, Atra и др.

Неоценим плюс към сигурността е използваният заключващ механизъм тип обратна кука, характерен за вратите от висок клас на защита. За любителите на хай-тек технологиите се предлагат и последно поколение заключваща система с пръстов отпечатък, спестяваща неудобствата на ключа. Висок клас секретност гарантират патроните ABLOY, MUL-T-LOCK и KESO, KABA. Допълнителните секрети определено затрудняват  крадците. Някои български производители изработват такава конструкция, която позволява допълнително монтиране на заключващ механизъм. Допълнителната брава GERDA Titan е подходящият вариант с допълнителна брава, стига да не ви притеснява факта, че е за външен монтаж.

Смяна на съществуващата врата
В близкото минало блиндираните врати бяха лукс. Тогава по план на входовете на панелните жилища масово се поставяха врати от шперплат с хартиен пълнеж. Повечето впоследствие  собствениците замениха с блиндирани, а някои оставиха старата и монтираха допълнителна метална врата. Проблем е свалянето на металните каси на входа на панелните жилища. Ако се махне съществуващата врата се получава строителен отвор от 80 см. Но ако не я махнете и поставите  нова врата върху старата, този отвор се стеснява с около 10-15 см. Ако не искате допълнително да натоварвате себе си и съседите, може спокойно да оставите старата каса и да направите нова метална каса, която ще стесни значително  по-малко светлия отвор.

Трудно ще намерите готова врата с вашите размери, особено сред по-евтините вносни изделия. Но ако все пак сте решили да махнете старата врата заедно с касата се консултирайте със специалист, за да не  ви се налага да къртите още и след това да доизграждате.

Ако сте сложили метална врата и впоследствие искате да й придадете завършеност, може да изберете един от многобразните дървесни фурнири,  който ще направи входа на вашия дом уникален. За материали са ви необходими поне 200 лв., а още приблизително толкова за обработка, лакиране и монтаж. Така че, по-добре планирайте дългосрочно тази инвестиция, за да не се налага да плащате двойно след това.

Честа смяна на входната врата с блиндирана се наблюдава и в новите   жилища, където инвеститорът в повечето случаи поставя евтина китайска врата, а тя не ви харесва или с времето започва да скърца и провисва. Това са тези врати, които сега се предлагат на цени от 250-300 до 400 лв. и все още се поставят на новите жилища. Бумът в строителството се оказа една от основните причини за пренасищане на пазара с такива врати, което принуди доста от строителни фирми днес да ги предлагат на пазара на доста по-ниски цени.

Евтина и  солидно заключена

Попитах преди време представител на водещи европейски производители на  заключващи системи, може ли евтина врата да е солидно заключена?

„Да”, отвърна ми той. „Ако купим два листа ламарина, която да оребрим и запълним, тя би ни струвала между 130 и 150 лв.  И още минимум 50 лева за монтаж стават 200 лв. Ако искаме съвременно заключване, ще трябва да приготвим още 200 лв., но можем да сложим и евтина ключалка. Така за 250 лв. можем да направим врата, подобна на китайските и у нас. Само че, ние българите никога не сме инвестирали в машини, с които да правим тънки метални врати, които после да се боядисват. За нас една врата трябва да е почти толкова красива, колкото и жилището ни. Затова преди години производителите на врати у нас взеха дизайна на Dierre(Италия), сложиха в нея солидна брава и това бе максимумът.

В Италия и други южни държави – Испания, България, Гърция, Сърбия, Македония и България се правят тежки врати, докато в страни като Швейцария, Германия, Холандия, Швеция, Финландия или Дания инвестират в хайсекюрити патрони, сподели своя опит той.

И днес, принудени от кризата или от други съображения, някои клиенти прибягват до услугите на майстори на метални врати и други изделия от метал. С  подходящите материали, заключване и аксесоари по ваш избор те биха направили здрава блиндирана врата с добър външен вид на приемлива цена.

Качествената входна врата е първата крачка към спокойствието ви. Не подценявайте крадците, които стават все по-нагли и не подминават никого. Дори и да не успеят да влязат вътре, най-малкото ще повредят патрона или бравата, което ви коства доста нерви и средства

Може да харесате още...