Музей в Оксфорд „опече“ експонатите си след ремонт на стъклен покрив

Скелети на динозаври и препарирани редки животни са застрашени от тежки поражения заради спорен ремонт на стъкления покрив на Природонаучния музей на Оксфордския университет. Управата подготвя полагането на специално отразяващо фолио, след като температурите в залата от ХIХ век достигнаха 44 градуса, разказва „Ройтерс“.

Музеят е основан през 1860 г. и през 2012-2013 г. вложи 2 млн. паунда за почистване и възстановяване на стъкления покрив. Част от проекта включваше и отстраняване на разпаднал се ултравиолетов защитен филтър върху стъклото.

„Но премахването на тази UV защита, както и на мръсотията и плаката, предизвика значително увеличение на ултравиолетовото лъчение в залата“, обясняват от градския съвет на Оксфорд, одобрил поредния ремонт. В мотивите за решението се казва, че горещината отблъсква посетителите и представлява значителна заплаха за здравето на възрастни хора и деца, посещаващи музея.

„Изключително силната светлина и нивата на ултравиолетова радиация също така са причина за бързо и необратимо увреждане на експонати. Казано накратко, те се разрушават“, допълва съветът. В документа се посочва, че особено застрашени са скелетите на китове.

Предложеният план е само първа стъпка към решаване на проблема, защото новото фолио ще намали UV с 99.9%, но ефектът върху температурата няма да е толкова силен, а жегата също уврежда експонатите, казват от Оксфордския университет. Това ще бъде задачата на нова климатична система, но по плановете за нея тепърва се работи.

Колекциите на Природонаучния музей са включени от британското правителство сред обектите с национално и международно значение.

Най-голямата атракция, известна като оксфордското додо, са мумифицираната глава и крак на безкрила птица от остров Мавриций в Индийския океан, изчезнала от планетата около 1680 г.

В музея има и възстановка на додо и картина на птицата, нарисувана от фламандския художник Ян Савери през 1651 г.

Смята се, че именно тази рисунка е вдъхновила Луис Карол да включи додо в световноизвестната си книга „Алиса в Страната на чудесата“.

dnevnik.bg

Може да харесате още...