Музейна фасада разкрива тайните в поведението на вятъра

Windswept

Тази сграда може да не изглежда красиво, но за човек, който се интересува от поведението на вятъра, тя може да е много ценна.

Всички сме виждали по покривите на някои стари сгради да се върти декоративен ветропоказател – с формата на стрелка или птица, лека металическа пластина се върти и показва посоката на вятъра. Но какво се случва, когато се съберат един куп ветропоказатели наведнъж? Това е въпрос, на който американският художник Чарлз Соуерс потърсил отговор чрез  „Windswept”, една кинетична инсталация на ветропоказатели с 612 алуминиеви ветропоказателя, поставени на фасадата на музея „Рандал“ в Сан Франциско. Тя разкрива изненадващи резултати.

Въртящите се остриета не са насочени всички в една и съща посока, както може да се очаква. Вместо това те показват малките разнообразни модели и пътища на бриза.

„Проектът се стреми да превърне светската и монотонна архитектурна фасада (празната стена на театъра) в мащабен научен инструмент, за да разкрие информация за взаимодействието между сградата и вятъра“, казва Сауерс. Според него, човешката представа за вятъра е за нещо голямо и невидимо. Неговият проект обаче е един вид голям набор от сензори, който дава визуална представа за вятъра в неговата точка на взаимодействие със сградата на музея и разкрива сложността и структурата на това взаимодействие.

Познаването и разбирането на поведението на вятъра, времето и водата е нещо, което някои наричат „екологична грамотност“. И макар че повечето съвременни сгради не отразяват тези контекстуални факти в своето проектиране, пак е добре да видим горния „синтез“ между науката и архитектурата, който прави въпросната екологична информация очевидна за всички.

greentech.bg

Може да харесате още...