Музеят на изкуствата в Крайова почита скулптора Бранкуши с произведение от стъкло

glass-cube

Създаването на високия дванадесет метра куб до новия „Музей Бранкуши“ в Крайова, е посветено на творчеството на големия румънски скулптор Константин Бранкуши. Внушителната изцяло стъклена конструкция е израз на почит към художника, който се вижда отдалеч. Обвивката от стъклени панели, които са високи колкото сградата, е също толкова впечатляваща, колкото и филигранната сърцевина от стъкло, която е изваяна като скулптура и се основава на типична за творчеството на Бранкуши фигура – митичната птица Маястра.

glass-cube

Инженерна мисъл в услуга на изкуството

Дванадесет фасадни панела (12,50х3,00 м) и три покривни панела (9,00х3,00 м) образуват стъклената обвивка. Осем стъклени ребра поддържат фасадните стъкла посредством филигранни, ламинирани свързващи елементи. Още осем стъклени ребра определят самия силует на птицата Маястра в куба. Тук тя е със значително по-големи размери от оригиналното произведение, високо само девет сантиметра – стъклената скулптура е по-голяма почти сто пъти. В центъра на конструкцията е стъкленият асансьор. Специалната форма на стъклените панели, които оформят очертанията на скулптурата на птицата, се оказва предизвикателство. И не само по отношение на обработката на стъклото. При темперирането и ламинирането трябва да се обърне внимание на правилното поведение на оформените стъкла в пещта и на точността при оформянето на ръбовете.

glass-cube

Константин Бранкуши (1876-1957) е румънско-френски скулптор и фотограф. От 1904 г. нататък той живее в Париж и се счита за един от най-влиятелните скулптори на 20-ти век. Работата му не се характеризира с реалистично представяне на обекти, а по-скоро с редукция, повлияна от традиционното африканско и румънско изкуство. Много от скулптурите на Бранкуши са яйцевидни глави или летящи птици; неговите творби се приписват на авангарда във визуалните изкуства.

Може да харесате още...