MVRDV представи соларно захранваната сграда Milestone, която прилича на кристална скала

MVRDV току-що представи дизайна на нова сграда със смесено предназначение в Esslingen, Германия, която изглежда така, сякаш е била изкопана в кариера за кристали. Наречена Milestone (Крайъгълен камък), кулата от 6500 кв. метра буквално ще съответства на името си, казват архитектите, заради структурата на кристалната фасада и привлекателния й дизайн, който символизира бъдещата амбиция на града. Сградата включва устойчиви строителни елементи, като фотоволтаични панели и стъклопакети, и се очаква да бъде частично самодостатъчна в бъдеще.

Разположен в Щутгарт в южната част на Германия, Esslingen се гордее както с богато историческо наследство, така и с редица проекти за регенерация в района „Neue Weststadt“ около гарата. Кулата Milestone ще привлече внимание към града и към неговите амбициозни проекти в центъра на новоизградения квартал.

„Амбицията на MVRDV е да се създаде сграда, която да показва Esslingen и в същото време да се отваря за околностите му и жителите му“, пишат архитектите. „Кулата ще бъде емблема на гордостта, историята и бъдещето на града.“

Частично огледалната и частично прозрачната фасада на Milestone ще включва интерактивна повърхност, която ще комуникира с топографията и историята на района. Всеки квадратен  панел, „пиксел“ от фасадата на сградата ще с вградени технология и интегрирани QR кодове, които ще показват историята на града, а посетителите ще могат да научат повече чрез придружаващо приложение за смартфони. Голямата празнина в пикселната фасада на сградата, наречена “Essingler Room“, е за обществено ползване и се състои от стълби, тераси и платформи, които осигуряват изглед към лозовите масиви и околните хълмове. Обществените удобства ще включват ресторант, кафене и зони за срещи. Строителството е планирано да започне през 2020 г.

 

Вижте също...