На сцената е стъклото

glass

Тазгодишното издание на Glasstec от 20 до 23 септември ще започне при трудни условия. И причината затова не е само пандемията. Именно несигурността по отношение на доставките на газ и дискусиите относно значимостта на отрасъла държат нащрек компаниите, които са сред основните потребители на оскъдния ресурс.

Добре е, че индустрията се занимава с материал, чието предимство пред останалите е прозрачността, а оттам и производството на енергия. Затова производителите и преработвателите на стъкло могат убедено да заявят, че са не само част от проблема, но и част от решението му, когато става въпрос за темите, върху които е фокусирано изложението: пестене на ресурси, опазване на климата, урбанизация, устойчиви вериги за създаване на стойност и подобряване на качеството на живот. Възможностите в това отношение отново ще бъдат показани в изложбените зали в Дюселдорф.

Годината на стъклото

Изложението се провежда в рамките на Международната година на стъклото (IYOG2022). Асоциации и компании от стъкларската индустрия и инженерните съоръжения, специализирани панаири за стъкло, университети, висши училища, образователни институции, творци, работещи със стъкло и техните сдружения, както и музеи обединяват усилията си, за да почетат научното, икономическото, екологичното и културното значение на материала стъклото през 2022 г. А няма по-добра сцена за това начинание от Glasstec.

Бързото развитие на климатичните промени и необходимостта от намаляване на емисиите на CO2 превръщат по-нататъшното подобряване на топлоизолационните свойства на стъклопакетите в най-важната задача. На второ място се нарежда топлинната защита през лятото, която придобива все по-голямо значение с оглед на дългите горещини. Стремежът да се използва максимално дневната светлина и безплатната слънчева енергия, но да се предотврати нагряването на сградата, допълнително ще увеличи търсенето на интелигентни или адаптивни стъкла. Особено ако по-големите количества доведат до снижаване на значителната надценка в цената в сравнение с конвенционалното остъкляване.

glasstec

Съпътстваща програма 

Конференцията на Glasstec в зала 11 обединява ноу-хау от теорията и практиката в бранша и се вписва в контекста на петте глобални фокус-теми (опазване на климата, ефективно използване на ресурсите, урбанизация, устойчиви вериги за създаване на стойност и подобряване на благосъстоянието). От докладите посетителите на Glasstec всеки ден научават за иновациите и тенденции при производството и обработката на стъкло, продуктите и приложенията на стъклото.

Поглед към бъдещето: Glass technology live

Иновационното изложение Glass technology live (GTL) отново ще бъде организирано от университетската мрежа на четирите технически университета в Дармщат, Делфт, Дортмунд и Дрезден. Макети и иновативни стъклени конструкции от индустрията и науката отново ще изненадат посетителите.

Може да харесате още...