Най-атрактивната фасада над плажа Копакабана в Рио де Жанейро

Хотел Емилиано в Рио де Жанейро е разположен на брега с поглед към най-прочутия плаж в света – Копакабана. Архитектите Чад Опенхайм и Артур Касас са проектирали сградата така, че гостите да не се лишават от прекрасната гледка нито за миг. Хотелът има необичайна фасада от ажурни пластмасови панели, устойчиви на атмосферни влияния, които осигуряват спокойствие на гостите в стаите, когато са затворени, без да се жертват светлината, вентилацията и гледките към плажа.

Целта на архитектите от Oppenheim Architecture и Studio Arthur Casas е била да създадат “спокоен оазис на лукса сред живата енергия на околния квартал Копакабана”, чиято крайбрежна алея с множество ресторанти, барове и нощни клубове, минава точно пред хотела.

За да се възползва максимално от гледката към плажа, като запазва неприкосновеността на личния живот на гостите, екипът покрива предната фасада на сградата с бели панели, перфорирани в интересен растер. Когато се отворят напълно, шарнирните екрани разкриват балконите и големите прозорци на апартаментите зад тях и осигуряват естествена вентилация, а при затварянето на панелите се създава плътен фронт по фасадата, който осигурява защита от силното бразилско слънце.

Може да харесате още...