Най – екологичната офис сграда в света

Небостъргачът Хърст Тауър, завършен през 2006 година, е обявен за най-екологичната офис сграда в историята на Ню Йорк.

Органичната форма на зданието напомня на медна пита – дизайн, предназначен да оптимизира използването на естествена светлина в сградата. За да се пести енергия максимално, светлинни сензори контролират количеството на изкуствена светлина на всеки етаж, въз основа на наличното количеството естествена светлина.

Формата на медна пита не само придава оригинална визия на сградата, но позволява да се построи с 20% по-малко стомана всравнение с конструкцията на конвенционална офис сграда.

90% от структурната стомана на кулата съдържа рециклирани материали, а покривът на сградата намалява оттока на дъждовна вода с 25%. Събраната вода се използва като “суровина” за триетажната ледена скулптура във фоайето на небостъргача. Чрез рециклирането на дъждовна вода се спестяват 1,7 милиона литра вода годишно, които иначе биха изтекли в канала. Ледената скулптура е не само естетически акцент, но също така охлажда просторното фоайе през лятото и овлажнява въздуха през зимата.

Резултатът от иновациите в Хърст Тоуър е, че сградата „харчи“ с 26% по-малко енергия отколкото стандартно проектирана сграда от същия размер. Поради спестената енергия, годишното отделяне на въглеродния диоксид също намалява на 869 тона, което се равнява на 174 коли спрени от движение.

Може да харесате още...