Най-новите решения за “умни прозорци” от Rehau

Между най-оживените места на основното изложение в бранша – Fensterbau Frontale 2018, беше щандът на Rehau, където беше представена тяхната революционна система за “умни” прозорци. Концепцията за интелигентни прозорци се основава на идеята, че и те, както и инженерните комуникации на сградата, могат да бъдат интегрирани в мрежата за управление на дома. Доказателство за това са трите основни новости на Rehau: Smart-Guard, Smart-Shadow и Smart-Inovent.

Smart-Guard е уникална превантивна система за разпознаване на нападател, насочена към подобряване на сигурността на прозорците. Ключовият му елемент е сензор, вграден в кутия. Устройството има три степени на ескалация на светлината и звука, които се включват последователно с интервал от 5 секунди. Сензорът се задейства, когато в близост до прозореца се установи движение. Третият етап се включва, ако нарушителят е започнал да засяга стъклото и конструкцията, например, ако е направен опит да се счупят или да се обърнат фитингите. Интелигентната защита може да бъде свързана не само със смартфона на собственика на къщата, но и с устройствата на охраната и полицията. Така има вероятност нападателят да бъде заловен, преди да влезе в стаята.

Smart-Shadow, от своя страна, е “умна” технология на самозатъмняващи се прозорци, създадени като алтернатива на традиционните щори и завеси. Светлопропускателната способност на стъклопакета в този случай се регулира чрез специален електропроводим филм, нанесен върху повърхността на едно от стъклата. Потребителят разполага с няколко режима на затъмнение: пълен, частичен и имитация на ламели (засенчване с ивици). Системата се управлява от сензори, разположени на самия прозорец или изнесени на отделен панел.

Последната от трите “интелигентни” разработки на Rehau – Smart-Inovent, е актуализираният профил на системата за вентилация Geneo Inovent. Механизмът е интегриран в рамката и включва два симетрично разположени топлообменника, които използват енергията на отработения въздух за загряване на входящия, като по този начин създават оптимален микроклимат в стаята. Сега фазите на вентилация могат да бъдат контролирани централно и по-добре съобразени с изискванията на жителите на къщата. Благодарение на вградените сензори, които измерват по-специално нивото на CO2, температурата и влажността в помещението, Geneo Inovent самостоятелно “решава” кога и с каква интензивност да започне проветряването.

Може да харесате още...