Най-високата пасивна къща се строи в Ню Йорк

Стандартът за пасивни къщи Passivhaus е трудна „летва“ за строителите. Все пак мнозина смятат, че икономията на енергия и комфортът си струват труда и разходите. С площ от 25 083 кв. м и височина от 26 етажа тази нова сграда, която се строи на остров Рузвелт в Ню Йорк, има за цел да счупи всички рекорди за височина и размер на пасивни къщи. Архитект Блейк Мидълтън от Handel Architects казва, че това е „проучвателен процес” за компанията, отчасти защото никой не е правил подобно нещо от такъв мащаб.

Стандартътът за пасивна къща има строги ограничения относно потреблението на енергия. В някои случаи е по-лесен за постигане в многофамилните сгради, защото апартаментите обикновено имат по-малко външни стени. Тук външните стени са дебели 36 см, а прозорците са от троен стъклопакет.

Блейк Мидълтън разказва пред New York Times:
“Причината, поради която избрахме панелна система (сглобяема конструкция – б.р.) е свързана със скоростта на строителството, но също така и с ограничавне на броя на снадките, които биха били необходими, за да може всичко да е много внимателно запечатано етаж по етаж“.

Освен, че са дебели 36 см, стените са изолирани с 28 см слой от минерална вата. Измерените изолационни показатели са отлични – както за стените, така и за прозорците. Сега предстоят тестовете за промени във въздуха в страдата. Предвизвикателството е във височината на сградата. Тъй като при по-високите сгради вятърът оказва голям натиск и това води до накланяне и усукване на постройката, то дори най-малката фуга може да се окаже „теч“ за въздушните течения. Затова панелите трябва да са много внимателно и плътно скрепени.

Архитектите и строителите са убедени, че ако минат успешно през това изпитание и сградата в Ню Йорк се докаже като пасивна постройка, то нейният модел ще бъде приложим навсякъде по света.

greentech.bg

Може да харесате още...