Най-високата сграда с двойна фасада в света отвори врати за посетители

Най-високата сграда в Китай – „Шанхай кула“, отвори в понеделник вечерта своята забележителност в най-високия етаж. Втората най-висока сграда в света открива своите най-горни етажи за публиката, която разполага със стабилизираща система от 1000 тона и най-високата концертна зала в света. 125-ия и 126-ия етаж на сградата са на 583,4 метра над земята. Мега-молният небостъргач е 632 метра и разполага с 128 етажа, покриващи общо 360 000 квадратни метра.

Кулата в Шанхай e с елегантна спираловидна форма, която e смятана е за символ на амбициите на китайския мегаполис.

Тя е втората по височина в света след „Бурдж Халифа“ в Дубай.

И двете са проектирани от американския архитект Маршал Страбала.

Новата кула се издига в района Пудун – финансовия и търговски център на Шанхай. Тя ще е третата кула от проект, лансиран през 1993 г., след 420-метровата „Цзинмао“, построена през 1998 г., и 492-метровия Шанхайски световен финансов център, чийто строеж приключи през 2008 г.

„Тази сграда със спираловидна форма символизира погледа на китайския народ към бъдещето“, поясняват от американското архитектурно бюро „Генслър“, което бе натоварено с осъществяването на проекта през 2008 г. „Оприличавана е на място, където земята се свързва с небето.“

Когато става дума за рекорди, кулата „Бурдж Халифа“, висока 828 метра, е без конкуренция, но тази в Шанхай, чието построяване струва 2,4 милиарда долара, вече събира много суперлативи. Става въпрос за най-високата сграда с двойна фасада в света. Фасадата не е просто плод на проектантско решение, а осигурява изолация срещу ветровете през лятото и зимата. Тя ще е снабдена с асансьори, които се движат със скорост 60 км/ч и ще стигат до втория най-висок хотел в света, разположен между 84-ия и 110-ия етаж.

„Когато се проектира много висока емблематична сграда, не може да се прави копие на друга кула – пояснява архитект Страбала – Трябва да се построи нещо уникално. Тази сграда е като огромен термос“

Може да харесате още...