Най-високият небостъргач в Китай, Shanghai Tower

Най-високият небостъргач в Китай, Shanghai Tower, разположен в бизнес центъра на Шанхай, е една от най-красивите съвременни сгради, които чудесно съчетават националните традиции и високотехнологичните иновации. Това е един пример за мащабно и впечатляващо остъкляване.

На 3-ти ноември на тази година, китайската небостъргач Shanghai Tower бе удостоен със званието „Най-добрата висока сграда в света архитектурата“, според журито CTBUH Awards 2015 (Съвет на високо строителство и градската среда) в Чикаго (САЩ).

Височината на кулата достига 634 м с 121 етажа. Това е третият по големина небостъргач след Бурж Халифа в Дубай (828 m) и телевизионната кула Tree of  Heaven в Токио (636 m). От всички небостъргачи това е проектът, който най-добре отговаря на най-съвременните екологични стандарти, които, разбира се, са свързани с китайската традиция на Фън Шуй – повишеното внимание на взаимодействието на човека и природата, и на престижния сертификат LEEDGoldv в областта на „зеленото“ строителство. Изграждането на високотехнологичното съоръжение струва на инвеститорите  $ 2, 4 млрд.

Спираловидната форма на небостъргача, усуква сградата на 120 градуса, и позволява да се повиши неговата устойчивост на вятър до 51 м/сек (това е скоростта на ураганен вятър). Също така, „въртеливият“ дизайн  трябва да спести 25% от стоманени конструкции.

При изграждането на Shanghai Tower е използвано двойно остъкляване на фасади, където външните фасади подмагат стоманобетонната конструкция за укрепване на сградата. Подсилената „външна обвивка“ е изградена от  триплекс с алуминиев профил, свързана е със стоманен кабел от вътрешната част на тялото на „цилиндъра.

Във външната част на фасада на кулата е използвано енергоспестяващо стъкло триплекс, като по този начин се избягва парниковия ефект и прекомерното нагряване на повърхността. Същият триплекс, но без закаляване е използван във вътрешността на сградата. Метална решетка рамка намалява естетическите качества на панорамната гледка от стаите на кулата, но подобрява техническото качество на цялата структура.

Двойната фасада на кулата е с кухини между слоевете и образува пространство за „въздушна възглавница“, която запазва топлината в студено време и предотвратява нагряване в горещите дни.

Общата площ на външното остъкляване на завъртения цилиндър е 170 000 кв. м и вътрешната част – 88 000 кв. м. Според архитектурно студио Gensler, формата на спирала на кулата е намалила разходите на стъклото с 14% спрямо количеството, необходимо за остъкляването на правоъгълна сграда от същия площад. Изчисленията показват, че спираловидният дизайн на кулата е намалил разходите за материали с $ 58 млн. долара.

Улуците, монтирани по окръжността на фасадата, събират дъждовна вода за по-нататъшното й използване в експлоатацията на сградата: за отопление и климатизация. Слънчевата светлина, проникваща през фасадата спомага за намаляване на разходите за електричество.

Може да харесате още...