НАТО се мести в новата си щабквартира в Брюксел

След седем години строеж НАТО започва преместването си в новата щабквартира в Брюксел. Общата стойност на сградата и оборудването е около 1,1 милиарда евро, осигурени от държавите от алианса, а проектът е на една от най-големите световни архитектурни фирми Skidmore, Owings & Merrill (SOM ) и  ASSAR ARCHITECTS.

В новата щабквартира 4200 служители ще работят в общо офис пространство, подобно на това в сградата на ООН в Ню Йорк. За разлика от нея обаче, за да отговори на изискванията на закона в Белгия, сградата на НАТО е висока само 32 метра в най-високата си точка. В НАТО обичат да казват, че стъклото, използвано широко в сградата, символизира прозрачността на действията на алианса.

Разбира се, сградата отговаря на най-високите стандарти за сигурност. В новата зала номер 1 например, където през юли ще се проведе срещата на върха на лидерите от НАТО, комуникацията е силно ограничена, мобилните телефони нямат покритие.

Сградата отговаря и на съвременния високотехнологен „зелен“ стандарт: стъклените й стени са топлоизолирани и позволяват пестене от изкуствено осветление, а 90% от водоснабдяването на централата ще се осъществява чрез преработване на дъждовна вода.

Може да харесате още...