Немска компания доказа, че енергийно позитивните сгради са напълно постижими

Тестовете за енергийната консумация на сграда на немския производител на продукти от алуминий за строителството Hydro показаха, че на годишна база сградата произвежда с 80% повече енергия, отколкото консумира, съобщи порталът buildup.eu. Това е станало възможно със свеждане до минимум потреблението на енергия с помощта на мерки за енергийна ефективност, основната от които е енергийно ефективната фасада на сградата.
„В един свят изпълнен с добри намерения сме горди да покажем, че всъщност наистина е възможно да се строят сгради, които произвеждат повече енергия, отколкото консумират”, споделя Ларс Хаук Рингволд, президент на Hydro building Systems.
 
Консумацията на енергия в сградата на компанията е намалена до 23 киловатчаса на кв. м за година. Необходимата електроенергия се произвежда от соларни панели, а климатизацията се осъществява с помощта на термопомпи. Според Рингволд има още много място за подобрения. „Трябва да прекараме повече време в запознаване със системата и това как тя работи. През първата година сградата произведе с 80% повече енергия отколкото и бяха нужни, но очакваме през идните години резултатите да са още по-добри”, допълва Рингволд.

publics.bg

Може да харесате още...