Неотваряемите прозорци: предимства и недостатъци

fixiran prozorec

В строителството стават все по-популярни неотваряемите прозорци и конструкции, без отварящи се крила. Много собственици се решават да ги изберат, защото са на много по-ниска цена. Ще се спрем на предимствата и недостатъците им.

Свикнали сме с факта, че всички инсталирани в жилищните сгради прозорци, могат да се отварят. Това се дължи отчасти на факта, че до скоро на прозрачните конструкции бе възложена и мисията да пропускат чист въздух в къщата. Естествено е също така и да гледаме през прозореца и да го отваряме за почистване. Въпреки това, отскоро набират популярност неотваряемите фиксирани прозорци. Те нямат клапани, мобилни части, фитинги и дръжки.

Струва ли си да инсталираме фиксирани прозорци?

fixiran prozorec

Монтирането на фиксирани прозорци решава проблемите на много от собствениците, които искат да спестят от строителни материали. Докато в модерните домове все по-често вентилацията се поема от системите за обработка на въздуха, ролята на прозорците в тази област силно се ограничава. Но дори и при нормална гравитационна вентилационна система, трябва да се помисли за инсталирането на няколко отварящи се елементи от остъкляване. Заслужава да се отбележи, че като правило, за правилното проветряване на помещение е необходим само един отворен прозорец.

От друга страна, експертите насърчават използването на неотваряеми прозорци и конструкции, особено за жилищата с големи площи, където това е необходимо условие за постигане на правилно осветяване. В помещения, където са заложени например два или три прозореца, за да се изпълни то с естествена светлина, трябва да се помисли за включване в проекта на най-малко една фиксирана конструкция. Това е удачен начин за икономия на средства, защото неотваряемите прозорци са доста по-евтини, а понякога дори почти на двойно по-ниска стойност по отваряемите.

Неотваряемите прозорци: предимства

fixiran prozorec

– Неотваряемите прозорци са много по-евтини, в сравнение с традиционните, да не говорим за H-S порталите и плъзгащите се прозорци. Разликата в цената е средно с около 30-35%, което се дължи на минималния брой допълнителни компоненти, по-опростения дизайн и по-малкото консумативи за тяхното производство.

– Фиксираните прозоречни конструкции са херметически затворени и по-уплътнени от отварящите се. Дори и най-добрите системи за уплътнение не обезпечават такова херметизиране, както интегрирания стъклопакет в рамката.

fixiran prozorec

– Неотваряемите прозорци могат да бъдат много по-големи. Отварящите се прозорци са ограничени по отношение на размера, заради теглото на стъклото, точките на отваряне и силата на обкова. Обикновено широчината на стандартното отваряемо крило е не повече от 120-130 см. Възможно е да се монтира и малко по-голямо, но това изисква специален обков, който се отразява на цената на прозореца.

– Този вид остъкляване не заема пространство в стаята, за разлика от отворените прозорци. Те не винаги са удобни, тъй като намаляват използваемата площ. При неотваряемите прозорци тази площ може да се оползотвори максимално.

pokriven prozorec

– Неотваряемите прозорец ви позволяват да промените геометрията на съществуващите прозоречни конструкции, като по този начин подобрявате естетическия вид на покрива или фасадата.

– Фиксираните прозорци пропускат повече светлина, понеже липсва рамката на крилото.

– Фиксираните прозорци са по-дълговечни, не се нуждаят от корекции, по-лесни са за обслужване, грижи и почистване. Разбира се, при условие, че има лесен достъп до тях от двете страни. Различните приспособления за миене на прозорци, както и самопочистващите се прозорци, опростяват грижите дори и за най-големите неотваряеми прозорци.

Неотваряемите прозорци: недостатъци

fixiran prozorec

– Изискват външен достъп за почистване. На приземния етаж обикновено е лесно, но на по-високите етажи това е проблем, освен, ако те не са част от балкони. Това са важни аспекти, които трябва да се вземат предвид при вземането на решение относно монтирането на неотваряеми прозорци. В случаите на фиксирани покривни прозорци, грижата за тях може да бъде свързана с нежелани рискове.

– Невъзможност за проветряване на помещението. Това преди всичко е въпрос на навик. Няма никакъв проблем да се съчетаят неотваряемите прозорци с такива, които се отварят и така да се сведе до минимум неудобството. Както показва практиката, ако в къщата се отварят дори всичките врати и прозорци, човек избира за проветряване основно тези, които са му най-удобни и достъпни за ползване.

– Трудности при почистването на вградени щори. Това е специален случай, когато в стъклопакета са интегрирани щори. В този случай, трябва да се разглоби, което е неудобно. Този проблем е решен чрез използването на други системи за слънцезащита, като например вътрешни и външни щори.

fixiran prozorec montaj

– Голямата остъклена повърхност увеличава разходите за монтаж. Неотваряемите прозорци, ако са включени в проекта с много големи обеми, често изискват специализиран транспорт, подемни съоръжения и специални техники за монтаж. Поради размера си може да се наложи остъкляване на място.

– При проектирането на домове с много големи остъклени крила, по-ниската цена може да се компенсира с по-висока цена на стъклопакета, които би следвало да се подсили, като се използва по-дебело и следователно по-скъпо стъкло.

zimna gradina

Неотваряемите прозорци не винаги са „затворени“ за проблемите на собствениците

Въпреки, че предимствата и недостатъците са равен брой, изглежда, че съотношението все пак е в полза на предимствата. Без съмнение, си заслужава да се разгледа изборът на такива прозорци за частни къщи. Но, както винаги, трябва да го правим разумно. Преди всичко, такава конструкция се препоръчва за голямо помещение, в което искате да има повече от един прозорец, за да бъде то по-добре осветено.

В къщи с механична вентилационна система неотваряеми прозорци могат да бъдат монтирани в почти всяка стая. Ограничения се прилагат само за сгради, оборудвани с гравитационни вентилационни системи. Независимо от това, фиксирани прозорци могат да се зададат и тук.

Съвременните прозоречни системи предлагат много възможности за собствениците на жилища. Поради това е необходимо да се търсят такива доставчици, които да дават по-големи възможности от гледна точка на производството и монтажа на прозорци, не само със стандартни размери, но и по поръчка. Неотваряемите прозорци са едно добро решение, но само в някои случаи, следователно за всеки отделен проект на къща трябва да се пресметне най-доброто решение за остъкляване.

pokriven prozorec

Може да харесате още...