Нискобюджетна фасадна вентилируема система Lamellon от фирма ВАС

sanirane

Когато напишем „саниране“ в интернет-търсачката Google, веднага излизат десетки снимки на панелни блокове по чиито фасади висят алпинисти и полагат топлоизолация по контактен способ. Под контактна топлоизолация разбираме пакета от лепилен разтвор, топлоизолационен материал, крепежи, фибростъклена мрежа и мазилка. Снимките с този фокус са показателни за представата на българина за санирането и илюстрират нашата пряка асоциация с топлоизолация от типа XPS, или EPS (стиропор). В момента много се пише и говори за националната програма за саниране, която не променя особено тези представи. Само вместо пуснати въжета за монтаж по алпийски способ, сега, заради по- големите обеми виждаме издигнати скелета за по – мащабна работа, но отново по същата технология.

И докато при новото строителство на търговски, офис и индустриални сгради за нормално приемаме по – съвременни решения за топлоизолация, основани на естественото движение на въздуха и осигуряването на вентилируемост на фасадите, то при жилищните сгради, продължаваме да считаме контактната топлоизолация, като единствения възможен вариант. Кое ни кара да мислим така? От една страна липсата на информация и дългогодишната инерция при еднотипното саниране на сгради, а от друга търсената възможно най – ниска цена на влаганите строителни материали.

chertej

Ние от фирма VAS, водени от молбата на група софийски архитекти, създадохме фасадна вентилируема система, в която основна роля играе наш финишен продукт Lamellon. Хоризонтално наредени, върху алуминиева субконструкция, изделия от поцинкована ламарина с полиестерно покритие при обща дебелина от 0,55 mm, и с геометрия, която да придава необходимата коравина за устойчивост на ветрови натоварвания.

Така постигаме обшивка, предназначена да защитава фасадата от атмосферни влияния и да осигурява естетично завършване, чрез системни детайли, по целия периметър и около дограмата. Следва да отбележим, че по този начин се осигуряват плътни фуги с цвета на ламелите и не се налага да се използват допълнително приготвени ленти, прикрепвани чрез лепене. Отделните съставни части на системата понасят температурните разширения и не образуват нежелани фуги през експлоатационния период. Може да се търси много сполучливо цветово кореспондиране с различни елементи по покривите и фасадите на сградите, като чела на козирки, бордове и водоотливни системи, поради използването на един и същ екстериорен материал.

LamellonLamellonLamellon

Системата Lamellon с размер на ламела: 17 см, дължина до 300 см и монтаж на фуга 20 мм.

Lamellon

Системата Lamellon с размер на ламела: 19 см, дължина до 300 см и монтаж на фуга 10 мм.

Lamellon

Системата Lamellon с размер на ламела: 21 см, дължина до 300 см и монтаж на фуга от 2 до 4 мм.

Самите елементи Lamellon са произведени от доста евтин материал, което прави цялата система изключително приемлива, съизмерима с крайната цена на контактните фасади и в пъти по достъпна от останалите вентилируеми аналози.

saniranesanirane

Нашата цел е да наложим в България бюджетната вентилируема система с елементи Lamellon като удачна алтернатива за топлоизолация на жилищни сгради с много добри топлотехнически характеристики, която гарантира нестандартна и индивидуална визия. Ще бъдем много щастливи и бихме отчели като успех, ако нашите панелни комплекси макар и малко започнат да приличат на тези в Австрия и Германия.

saniranesaniranesanirane

Вас Про – маркетмейкър в областта на покривните и хидроизолационните работи. Преди 10 години собствениците Благой и Христо Стоянови внасят за първи път в България технологията за производство на безшевни улуци с неограничена дължина, с които променят коренно стандартите за покривно водоотвеждане и превръщат тези продукти в нарицателни с името „Американски безшевни улуци“. През 2014 година фирмата предприема стъпки за развитие в полето на фасадните решения, като създава собствени продуктови брандове: Lamellon, Cassetton и Falzon – финишни изделия от естествени и негорими материали.

Вижте също...