NorthGlass: Прозорец показва шедьовър на световното изкуство

Пудонг

Свръхголемите стъкла на архитектурния комплекс са дело на Tianjin NorthGlass.

Една забележителна сграда, принадлежаща на съвременното изкуство – Музеят на изкуството “Пудонг” във финансовия център на Шанхай Луджиадзуи, се намира в непосредствена близост до кулата „Перлата на изтока“ и Международния конгресен център. От другата страна е грандиозният исторически архитектурен комплекс на Бунд, който заема площ от 13 000 кв.м, с обща застроена площ от 40 000 кв. м и височина около 30 м. Свръхголемите стъкла на архитектурния комплекс са дело на Tianjin NorthGlass.

Музеят на изкуството “Пудонг” е известен като „поетично място“, има 7 етажа и заема площ от 54 000 кв.м. Той включва изложбени площи, театри, тераси на покрива със скулптурни градини и ресторанти, различни заведения за хранене, библиотеки и офиси.

Дизайнът на сградата постига абстрактен естетически привкус чрез подреждането на точки, линии и повърхности. Външната част на сградата е обвита в бял гранит. Знакът на „дъждовната капка“, гравиран в дебелата каменна повърхност, е символ на небесния дар и природната  мъдрост в китайската традиционна култура.

Пудонг

Проектиран от носителя на наградата “Прицкер” – известният френски архитект Жан Нувел, Музеят на изкуството Пудонг е построен с лице към архитектурния комплекс на Бунд отвъд реката. Как да отразите пейзажа, да наследите историята на Шанхай и да покажете неговата жизненост днес чрез съвременното изкуство – това е ключът към дизайна на музея. Жан Нувел, вдъхновен от „Голямата чаша“ (The Bride Stripped) на Дюшан, използва четвъртото измерение на времето, за да отговори на всички изисквания.

Жан Нувел казва: „Сградата изглежда удобна и уникална през нощта сред околните забележителности.“ След завършването на Музея на изкуството “Пудонг” той поема седем функции, като събиране и съхранение, академични изследвания, изложби, представяне на образование,  културен обмен, обществени услуги и градски туризъм.

Външната фасада на Музея на изкуството е направена от изключително дебело и енергоспестяващо стъкло. То има максимална височина 12 м, тегло 10 т и дебелина 130 мм. През кристално чистото стъкло може да се насладите на водата на река Хуангпу.

На гърба е монтирано еднопосочно перспективно стъкло. Двете групи стъкло образуват огледален стъклен интерфейс. В средата е разположен широк пейзажен канал. Цялата фасада и електронният флуоресцентен екран се комбинират, за да образуват част от фотоелектрическото стъкло. Супер стъклото на външната стена може да представи различен пейзаж на Бунд. То не само показва зрелищен архитектурен стил,  а самият LED екран може да се превърне в сцена за творци и да осигури изключително богато визуално изживяване за художествена живопис и арт изложби.

Пудонг

NorthGlass помага на архитектите да реализират своите велики мечти чрез иновации и отваря прозорец за Луджиадзуи, за да покаже шедьоврите на световното изкуство. Завършването на Музея на изкуството „Пудонг” добави „финален щрих“ към района Луджиадзуи, който се превръща в нова забележителност на международните културни обекти в Шанхай и важна платформа за международен културен и артистичен обмен.

Може да харесате още...