Нов културен център по проект на Zaha Hadid Architects в Баку

Столицата на Азербейджан се сдоби с нов културен център по проект на Zaha Hadid Architects, чиито стени плавно изникват от повърхността на заобикалящия го площад. Heydar Alieyv Center се простира на площ от 101,801 кв.м. и ярко се разграничава от строгата и величествена съветска архитектура, която преобладава в Баку.

Zaha Hadid Architects, които спечелиха конкурса за дизайн на центъра през 2007, създават сграда, отразяваща чувствената азерска култура и оптимизма на един народ, обърнат към бъдещето. Дизайнът е вдъхновен и от богатата орнаментика и извити форми, характерни за традиционната ислямска архитектура.

Проектантите използват бетонни панели, подсилени със стъклени влакна, за да изградят нагънатите повърхности на стените, а прозорците и входовете са разположени в отвори между отделните обеми.
Сложната геометрия на структурата е постигната чрез комбинацията на бетонна конструкция и стоманена опорна рамка, като всички вертикални колони са скрити в надиплените стени.

Гладките повърхности на екстериора продължават и в интериора на културния център, чиито обширни площи без колони помещават библиотека, музей, зала с 1,000 места и други тематични пространства.
Стъпаловидни балкони дават поглед към отделните нива и пространства. Осветителните тела са поместени в тесни ниши в стените.

arhitektura.bg

Може да харесате още...