Нов парвенюшки скандал около облика на известния „Японски хотел“ в столицата

vetko

Да подобряваш проект на световно известния японски архитеткт е“Москвич“ на духа

Нов парвенюшки скандал се разгаря около облика на известния „Японски хотел“ в столицата и не по-малко предизвикателния му собственик – пловдивският бизнесмен Ветко Арабаджиев. От известно време в района на хотелския комплекс текат активни строително-ремонтни дейност. Надстроява се източното крило, руши се каменната облицовка, а в зелените пространства се стоварват равномерно скални късове. Именно заради това във вторник със заповед на ДНСК строителният обект е бил спрян. Сигналът за незаконното строителство е подаден в края на април от Камарата на архитектите в България. Протестът става повод във вторник адвокат на Ветко Арабаджиев да отправи зпалхи към новия шеф на Камарата арх. Борислав Игнатов. Ето как той описва на личната си страница във Фейсбук инцидента: „Скандалният случай „Маринела“ днес(17 май, б.р.) имаше бурно развитие. В офиса на КАБ влетя адвокат Милен Миков с мисия да ни заплаши, че ако КАБ не оттегли писмото си до ДНСК, ще ни съдят за пропуснати ползи! Попита с какво сме щели да плащаме – с членски внос ли?! Изпратихме го по живо, по здраво да чака отговор“.

Скандалите с „Японския хотел“ започнаха след поредната смяна на собственика. „Кемпински хотел Зографски” бе прекръстен за пореден път през 2014 г. на „Маринела“, на името на съпругата на Ветко Арабаджиев.

Първата скандална идея на новите чорбаджии бе желанието им да изкоренят засадените навремето пред хотела от самите японци вишневи дървета. Намерението им предизвиква искреното възмущение и жалби на граждани през юли 2015 г. За премахването им Арабаджиеви е трябвало имат разрешение от Дирекция „Зелена ситема” към Столичната община, но изискването не е било спазено. Своеволието предизвика кмета на Район „Лозенец” Любомир Дреков да наложи глоба от 50 000 лв. на собственика на хотела. Последваща проверка обаче установи, че дърветата не били унищожени, а г-н Арабаджиев имал намерение да ги засади до суши-бара на хотела си. Пред хотела искал да постави палми, но впоследствие съвсем в кичозния стил на фамилията са монтирани изкуствени светещи „вишни”.

Още през 2015 година, подозирайки възможни своеволия на новите собственици и за да предпази „Японския“ от неконтролирани външни намеси, арх. Красимира Старчева ипраща тревожно писмо до тогавашния главен архитект на София Петър Диков. Той я „успокоява” с отговор, в който обяснява, че е направил предложение „Кемпински хотел Маринела”-София да бъде обявен за недвижима културна ценност. Идеята на арх. Диков е адресирана до заместник-кмета на столицата Тошко Чобанов, до САБ и до РК София-град но добрите намерения потъват в бюрократичната машина на институциите.

Japan hotel

Защо архитекти са толкова чвуствителни към съдбата на „Японския“? Сградата е дело на международно известния японски архитект-метаболист, един от майсторите на Международната академия на архитектурата проф. д-р Кишо Курокава. Тя е първата лястовичка на западната цивилизация в родната архитектура по времето на комунизма. Като такъв той е материална ценност, към която следва да се подхожда с нужния морален и професионален респект, особено от членовете на КАБ, казват от гилдията.

Идеята на собственика Ветко Арабаджиев е да бъде пристроен конгресен център. Оказва се, че българинът „подобрил“ самонадеяно проекта на Курокава е арх. Здравко Димитров от „Растер Билд“ в Пловдив, въпреки, че в случая се касае за нарушаване на авторското право на световно известния Кишо Курокава, понастоящем онаследено поради кончината му през 2007 г.

Japan hotel

Човекът пък издал виза и разрешение за строеж, но без да има това право и игнорирайки решение на ДАК е арх. Тодор Живков Господинов, главен архитект на район „Лозенец“.

Според експерти обектът е втора категория, а арх. Живков има право да издава разрешителни за обекти четвърта категория. Подобно разрешение за строителство в хотел „Маринела“ може да издаде само главният архитект на София.

В момента строитеството на конгресния център е спряно, но строителното разрешение не е отменено, защото съгласно чл.156 ал. 5 от ЗУТ, влезлите в сила разрешения не подлежат на отмяна. Експерти твърдят, че тогава трябва да бъде приложен чл. 215 от ЗУТ, който даво парово на ДНСК да сезира за извършеното нарушение прокуратурата, а тя има право да протестира неправомерното разрешение пред съда. Чак след това ДНСК може да отмени скандалното разрешение на арх. Тодор Живков. Запознати твърдят, че на този етап всичко се прави на база идейни проекти, има и технически, но те все още не са одобрени. Междувременно след като скандалът със стротелното разрешение за „Японкия“ се размирисва арх. Живков скоропостижно напуска работа. От общината твърдят, че вече нямат нищо общо с него и не знаят къде се намира. Действията му обаче намирисват на тежка корупция, която би следвало да бъде обект на прокурорски разследвания. Несериозно звучи арх. Живков, който има дългогодишна практика да е направил неволна грешка, превишавайки правата си.

Japan hotel

Архитектите Здравко Димитров и Тодор Живков са хората, които „Маринела“ трябва да съди за пропуснати ползи, а Камарата на архитектите в България да ги накаже за уронване на престижа на професиата, казва в своя позиция на личната си страница във Фейсбук новият шеф на Камарата арх. Борислав Игнатов.

Междувпрочем се оказва, че арх. Живков дори и няма разрешение за пълна проектанска дейност, така, че няма как да бъде санкциониран професионално, а моралните присъди за такиа хора просто нямат значение.

Скандалната тема, но в чисто морален план коментира и анализаторът Илиян Василев: „Винаги съм мислил, че арогантността на новите собственици на „Японския“ с надграждането на Курокава най-много трябва да възмути архитектите – заради професионалната чест. Моите приятели архитекти никога не биха се подписали под такава уродливост. От тази снимките личи още едно доказателство за липсата на стил и мяра – вижте надписа отгоре – каква пошлост. Пропорция, съответствия, шрифтове, позиция – това е Москвич на духа. Кишо Курокава също можеше да прасне един светещ неон с името на съпругата си или инициали, но не го стори. Защо ли? Ако беше отишъл този наш юнак в Япония щеше да види за какво става реч и на какъв пиедестал е изведен стремежът към хармония, пиетета към детайла и уважението към наследството.

Тези инициали VG ми напомнят на издълбаните инициали на един наш футболист на Колизеума в Рим. Агресивна простотия с достъп до пари.

В този хотел се оглежда целият ни преход, цялата посредственост и нищета.

Уверен съм, че Борислав Игнатов ще срещне пълната подкрепата не само на софиянци, но и на всички нормални българи – които не мислят, че като си купиш стока на Версаче му ставаш роднина“.

Japan hotel

faktor.bg

Може да харесате още...