Нов подход при конструиране на модулни домове

Очевидно картонените кутии, които често стават приюти за бездомни, са вдъхновили холандски архитекти да създават Wikkelhouse – необикновени домове от картон. За разлика от най-близките им роднини – картонените кутии – Wikkelhouse домовете могат да издържат в продължение на половин век и в тях е възможно да се живее както през лятото, така и през зимата.

Системата се базира на модули от 24-слоев картон. При производството на модулите, картоненото платно се навива от гигантски макара и всеки слой се залепва. Готовият  картонен модул е покрит със защитен слой, който авторите на шега наричат „дъждобран” – „плащ“, който защитава картона от вятър и влага.

Строителството на Wikkelhouse дома  може да стане в няколко размерни сегмента, използвайки модулите с размери 4,5х3,5х1,2 м. Всеки един от тежи около 500 кг. Клиентът ще може сам да определи броя единици, тип на размерния сегмент и да участва в проектирането на помещенията. По желание, къщата от картон може да бъде оборудвана със стъклени фасади.

Строителството на жилище по такава технология може да отнеме около един ден. Цената на картонената сграда е около 25 хиляди евро.

Може да харесате още...