Нов проект на Foster + Partners в центъра на Мадрид

Прочутото архитектурно студио Foster + Partners публикува подробности за предложеното цялостно обновяване на сградата на площад „Колумб“ в Мадрид. Разположен в историческия център на града, проектът ще трансформира съществуваща сграда, за да „създаде нова емблематична забележителност“. Намиращата се на кръстопътя на главните пътни артерии в Мадрид сграда представлява ключова част от дългосрочната градска визия. Тя е разположена срещу оживения площад „Колумб“ (Plaza de Colón), едно от най-големите обществени пространства в Мадрид, като свързва три квартала, където има луксозни магазини, банки, галерии и исторически сгради.

В резултат на предложения от фирмата ремонт ще се появи четириетажна сграда, покрита с уникална фасада от неръждаема стомана и стъкло, с оптимизирана геометрия, предназначена да сведе до минимум консумацията на енергия и материали. На приземния етаж фасадата става прозрачна, за да се увеличи количеството дневна светлина и видимостта в магазините и офисите, разположени там.

Атриум свързва магазините с офисите по-горе, подпомагайки естествената вентилация в горещия климат на Мадрид. Сградата има покривна тераса, от която се открива гледка както към площада, така и към атриума, обогатен с растителност, където ще се събират много хора. .

Запазвайки съществуващата структура на оригиналната сграда от 70-те години, проектът създава гъвкава, естествено осветена и вентилирана постройка. Стълбищата са разположени по протежение на южната фасада, което дава възможност за ясно разпределение на функциите в останалата част на сградата, което увеличава възможностите за адаптиране към изискванията на различни наематели.

Може да харесате още...