Нов прозорец ще събира енергия от лошото време

Според представители на Техническия университет, който се намира в Атланта, щата Джория, може би в близко бъдеще, електроенергията за електрическите домакински уреди ще се получава чрез използването на дъжд и вятър и това ще се дължи на тяхната разработка, а именно иновативно смарт-стъкло. Работата на новото стъкло се базира на нанотехнологията (triboelectric nanogenerator -TENG), която позволява да конвертира механичната енергия, която заобикаля човека, в електричество.

За да се изпита новата технология учените са разработили смарт-стъкло с вградени електрохромно устройство (ECD), включващо наногенератор. Функционирането на системата стартира веднага след като на стъклото започва да падат капки дъжд или се усетят поривите на вятъра. Също така, в резултат на иновативната система може да променят оптичните свойства на стъклото и по-специално, да потъмнее до тъмно син цвят.

За работата на смарт-стъклото учените са вградили в системата на наногенератора 2 слоя стъкло и ако функцията на първия слой е събиране на статични енергия от дъжда, вторият слой „събира“ вятърна енергия.

Заслужава да се отбележи, че в резултат на проведените тестове, представителите на университета са успели да получат електрическа енергия, което е необходима за презареждане на мобилен телефон в режим на заспиване или на пейсмейкъра. Но, според тях, са извършени само първите експерименти, и в момента тече интензивна работа върху подобряването на наногенераторната система (TENG). По този начин, представители на Института планират да постигнат такива резултати, при които потребителите ще бъдат в състояние да обезпечат дома си с електроенергия в лошо време и извънредни ситуации в течение на необходимото за това време.
 

Може да харесате още...