Нов референтен обект на Schüco – Сграда на ММ Груп в София

Завършен и въведен в експлоатация е един от най-новите и интересни референтни обекти на Алукьонигщал, а именно – Сградата на ММ Груп в София. В нея са използвани прозорци Schüco AWS 70.HI, входни врати Schüco ADS 70.HI, окачена фасада Schüco FW50+ с вградени прозорци тип клапа Schüco AWS 102 SK, плъзгащи врати тип „хармоника“ ASS 70 FD. В сградата се намират новият офис с шоурум на фирма “Алу Кьониг Щал” и автомобилният шоурум на ММ Груп.

Още на етап архитектурно проектиране на сградата, проектантите на фирмите “Алукьонигщал” и на “Иво Петров Архитекти” проиграха няколко вариантни решения за оформяне на вертикалните, преминаващи през два етажа остъклени ивици с големи двукрили прозорци. Първият вариант представляваше конструкция от окачена фасада с вградени прозоречни елементи, вторият вариант беше предложение за двуетажен прозоречен елемент. От архитектурни съображения бе избран вторият вариант с по-отчетливите прозоречни профили с отваряеми крила от кота готов под до таван. За осигуряване на безопасността срещу изпадане бе приложена и система Schüco за стъклен парапет пред прозоречния отвор.

Поради смесеното предназначение (офиси/апартаменти) и локацията на сградата на Софийското околовръстно шосе се наблягаше приоритетно на шумоизолацията в помещенията. Подборът на стъклата и на монтажните детайли на прозоречните елементи бе задълбочено съгласуван между Алу Кьониг Щал като доставчик, архитектите и крайния изпълнител на системите Schüco. Приложени бяха масивни стоманени винкели за първоначален монтаж, хидро- и пароизолационни фолия за въздухоплътност и топлоизолиращи панели. Обръщащ детайл на каменната облицовка е крайният завършек на прозоречния монтаж.

Локацията на сградата в близост до Витоша планина предопределя силно ветрово натоварване, често съпроводено с внезапни проливни дъждове. Това поставя завишени изисквания по отношение на въздухо- и водоплътност на прозоречните елементи, които бяха решени чрез подбор на подходящ обков и най-висок клас профил на Schüco.

Апартаментите по най-горните етажи са почти на 100% остъклени и поради опасност от лятно прегряване ще бъдат допълнително оборудвани с автоматизирани слънцезащитни устройства на WAREMA, за които Алу Кьониг Щал има лицензирано представителство на българския пазар.

На долния етаж на сградата се помещават ресторант и фитнес-клуб, които могат да бъдат отворени и свързани с градината около сградата чрез плъзгащи врати тип „хармоника“ Schüco ASS 70 FD. Същите плъзгащи врати осигуряват на собствениците на апартаментите по най-горните етажи широк достъп към терасите с прекрасен изглед към планината.

Вижте също...