Нова забележителност на Истанбул оживява със стъкло на Şişecam

Şişecam

Проектирана от Melike Altınışık Architects (MAA), Истанбулската телевизионна и радиокула получава своята изключителна елегантност благодарение на стъклото. Силната връзка между стъклото и светлината допринася за създаването на архитектурната форма. Пространствената приемственост между интериора и екстериора се осигурява с използването на продуктите Şişecam.

Şişecam

Истанбулската телевизионна и радиокула е един от референтните проекти, оживени с иновативните продукти на Şişecam Flat Glass, който е най-големият производител на плоско стъкло в Европа. Кулата вече се е превърнала в една от забележителностите на града. За да отговорят на различните нужди на проекта, архитектите се спират на Şişecam Tinted Float Glass Grey и Şişecam Laminated Low-E Glass – те осигуряват ниско отразяване, ефективен контрол на топлината и на слънцето, безопасност, сигурност и контрол на шума.

Şişecam

Архитектът Мелике Алтинъшик описва използването на стъкло в проекта по следния начин: „Изкуството на естественото осветление позволява на дизайнера да използва светлината като материал в процеса на проектиране, както и да оформя пространството и да проектира необикновени пространства.

Şişecam

Докато връзката между архитектурата и светлината се оформя от физическите условия на околната среда, архитектурното пространство се създава чрез ограничаване на пространството до повърхности. В този контекст стъклото играе една от най-важните роли и магията на изключителната елегантност се крие в неговата прозрачност. Светлината опростява пространството, като същевременно обогатява функцията му, освен това има емоционален принос за неговите потребители.

Şişecam

Светлината създава преход между мистериозни сенки и резки цветове във футуристичния дизайн на Истанбулската кула, издигаща се на цели 369 метра. Дизайнът наподобява органична естествена система, където елегантните композиции са естествено обработени и не могат да бъдат отделени от цялото. Кулата предлага едно приключение, фокусирано върху природата и пейзажа.

Şişecam

„Панорамните асансьори“, издигащи се от двете страни, са архитектурни елементи, които едновременно захранват и разделят монолитното тяло. Посетителите имат възможност да наблюдават Истанбул от около 400 метра надморска височина. Това приключение е възможно благодарение на сивото тонирано стъкло, което образува праг между екстериора и интериора и осигурява оптимални топлинни условия за потребителите.“

Може да харесате още...