Новата градска библиотека в Щутгарт: Комфорт, сигурност и дизайн в един нов интелектуален и културен център със системите на Геце

Stadtbibliothek am Mailänder Platz е официалното име на новата градска библиотека в Щутгарт, която отвори врати в края на октомври 2011 г. От началото на три-годишния строителен етап, за повечето хора е известна като „Библиотека 21”, намираща се до централната гара на града. В сградата, която отговаря на най-съвременните стандарти, са инвестирани 79 млн. евро. 500,000 заглавия за поместени на два подземни и девет надземни етажа.

Кьолнският архитект Eun Young Yi е проектирал самостоятелна монолитна сграда. Пространството е във формата на куб с размери 44х44Х40 м. Фасадата на сградата е двойна, като външният слой е от стъклени тухли и окачена фасада и служи като топлоизолация на сградата. С тази втора фасада, Young Yi, който съзнателно е проектирал сградата с фокус върху вътрешността, разделя света на книгите и културата от забързания външен свят. Вътрешните проходи биха могли да бъдат и алеи за разходка. През нощта те се осветяват в синьо по очарователен начин.

В централната част на сградата са разположени три помещения едно върху друго: салон на сутеренното ниво и четири-етажно главно помещение върху него (14х14х14 м.), което е бяло и оставено напълно свободно. Идеята е това помещение да бъде „сърцето” на библиотеката, като един просторен и уединен център. Директно над него е разположена една четири-етажна читалня. Галериите и мебелите с всеки етаж се отместват все по-встрани и създават усещането, че сградата се разширява терасовидно към светлината. Галериите са спонсорирани от  „старата” парижка Bibliotheque nationale de France (Национална библиотека на Франция) от XVIII век.

Безпрепятствен достъп и противопожарна защита в един дизайн
Безпрепятственият достъп до овалното фоайе на спокойната и уединена библиотека, намираща се в оживения банков квартал на Щутгарт, е осигурен от четирите страни на сградата посредством високи врати с преддверия. Двойните напълно автоматични двукрили врати, оборудвани със задвижващи системи GEZE Slimdrive EMD F-IS, тихо и удобно поемат непрестанния поток от посетители. Вратите почти символизират онова, което хората очакват от сградата: комфорт, сигурност, тишина и изчистен дизайн. Благодарение на ключовете за активиране, вградени в дръжките на вратите, дори съвсем лек натиск е достатъчен, за да стартира безшумното отваряне на високите врати. Радарният детектор за движение и сензорните ленти за защита на вратата по дискретен начин предотвратяват всякакви „сблъсъци”. Белият фон на фоайето, внушаващ изчистеност, се допълва от дизайна на вратите: механизмът за контрол на последователността на затваряне на двете крила е интегриран по невидим начин в профил, висок едва седем сантиметра.

Комбинацията от безпрепятствен достъп, противопожарна защита и изчистен дизайн, изпълнена със системите на ГЕЦЕ, може да бъде срещната почти навсякъде в сградата. В сложна структура като тази, в която постоянно има посетители, ролята на противопожарната защита е много съществена. Забелязва се, че входовете към нивата с читалните са автоматични еднокрили огнеустойчиви врати с алуминиева рамка, оборудвани с компактната, дискретна система GEZE Slimdrive EMD-F. Същите решения за врати са приложени и за обособяване на коридор и пожарозащитна зона на всеки етаж. Добре познатите автомати за врати на ГЕЦЕ, и по-специално тези от серията TS 5000, са приложени на почти всички видове врати  в библиотеката.

Напълно остъклени автоматични пожарозащитни плъзгащи се врати
Четирите натоварени входа към галерията, разположена точно над „сърцето на библиотеката”, са оборудвани с напълно автоматични плъзгащи се врати. От тук посетителите, като по спускаща се алея, се движат по стъпала, подредени по двойки „спираловидно”. Пожарозащитните врати със стъкло Т30, оборудвани със задвижващи механизми GEZE Slimdrive SL, представляват един ексклузивен продукт на ГЕЦЕ. Тази комбинация е единствената автоматична пожарозащитна плъзгаща се врата, утвърдена от Deutsches Institut für Bautechnik (Немския институт за строителни технологии). Така напълно остъклените плъзгащи се врати от клас на пожароустойчивост Т30 предлагат на архитектите и плановиците доказано и изпитано решение. В случай на пожар, вратите се затварят автоматично и се превръщат в противопожарни прегради, дори ако предварително е зададен режим за застопоряване в отворено положение.  И тук тесните и компактни механизми са вградени дискретно в покриващия трегерен профил на вратата. Дисплеят на ключовия прекъсвач за предпазване на вратата от неправомерно използване е вграден в опорите на вратата и в стената.

Изглед от читалнята, нивото с книгите и мултимедийните материали, намиращо се над „сърцето на библиотеката”.

Партер: Двете двукрили врати, обособяващи предверие, са оборудвани със системи Slimdrive EMD F-IS, версия, осигуряваща противопожарна защита.

Ексклузивният продукт на ГЕЦЕ: входна врата към първото ниво на читалнята през „сърцето на библиотеката”. Автоматичната плъзгаща се врата, версия, осигуряваща противопожарна защита – T30, оборудвана със системата Slimdrive SL.

Огнеустойчива врата, задвижвана  със система Slimdrive EMD-F, която осигурява достъп до читалнята на петия етаж.

Врати, обособяващи коридор и пожарозащитна зона, оборудвани със системата Slimdrive EMD-F и автомати за врати TS 5000.

Може да харесате още...