Новата мода – създаването на„супер” квартал

През април в Барселона официално ще бъде представен проект за строителството на първия „супер” квартал. Какво представлява той? Това е територия от градската среда, която цели да направи живота на хората по-удобен и безопасен. Проектантите отделят значително внимание на екологията и това „супер” кварталите сами да произвеждат нужното им за съществуване количество енергия.

Един пример за опазване на природната среда е, че във въпросните квартали предвижването ще става с велосипеди, което ще доведе до намаляване на вредните емисии и понижаване на равнището на шум. Също така въпросните „супер” квартали ще бъдат богато озеленени и осветени с помощта на слънчеви батерии и повторното използване на отпадъчните води.

Проектът в Барселона е на стойност 10 млн. EUR. Първите „супер” квартала ще се появят в пет района на испанския град. След като бъдат готови, делът на пешеходците ще се увеличи с 40%-50%, а броят на автомобилите значително ще намалее. Първите райони, в които ще започне да функционира „супер” квартала са Матернидад и Сан Ремон, тъй като са най-силно заселени.

fakti.bg

1

1

Може да харесате още...