Новата централна зона на летището в Мюнхен

Мюнхенското летище е второто най-натоварено в Германия, обслужващо над 42 милиона пътници годишно. Сега в центъра му има нова зона за бизнес, търговия и отдих – Мюнхенският летищен център (MAC), който свързва двата терминала на летището.

В по-старата му централна част, която първоначално е била построена като част от терминал 1, са разположени търговски център и станцията на градската железница S-Bahn.

По-новият MAC Forum, който е построен заедно с терминал 2, е голяма открита зона с частично прозрачен покрив във формата на палатка. Той се намира в близост до хотел Hilton, проектиран от световноизвестния архитект Хелмут Ян и бюрото за ландшафтна архитектура PWP Landscape Architecture през 1994 г.

Грандиозната покривна конструкция на шестетажния сервизен и търговски център е пример за съвременните възможности на архитектурата от стъкло. L-образната сграда покрива 10 000 квадратни метра, които могат да се използват за различни събития. Над централното пространство се простира извит стъклен покрив с височина 41 метра.

Ламинираното стъкло за покрива, Guardian SunGuard® SuperNeutral ™ (SN) 63/32, е използвано, за да се гарантира правилното равновесие между естественото предаване на светлината, толкова важно за пътниците, и защитата от слънцето. С огромния си диаметър от 90 метра, покривът е зашеметяващо постижение на архитектурата от стъкло.

Може да харесате още...