Новият магазин на Apple в Хангжоу, Китай от Foster + Partners

Foster + Partners пусна снимки на новия си Apple магазин в Хангжоу – един от петте нови магазина, които компанията отваря в Китай в навечерието на китайската Нова година.
Магазинът, разположен в близост до западното езеро на Хангжоу, представлява 15-метрова остъклена кутия, увенчана със светещ таван, конзолна галерия и стъклени стълбища, и е един от най-големите търговски аутлет центрове на Apple в Азия.

Според Foster + Partners дизайнът „комбинира разбиране за общия контекст на околността с философията на простотата, красотата и техническата иновативност, които характеризират продуктите на Apple.”

Магазинът на Apple на Западното езеро е един от петте нови магазина, които Анжела Арендс – старши вицепрезидент на магазините за продажби на дребно и онлайн магазините – каза, че ще отвори врати в страната преди китайската Нова година, която започна на 19 февруари.

Първият магазин е отворен в Женгжу, столица на централната провинция Хънан, на 10 януари. Магазинът на Западното езеро го последва две седмици по-късно, под надзора на фирмата на Норман Фостър, която бе избрана за дизайна на магазините на Apple през 2013 г.

Сградата включва изцяло прозрачна фасада, изградена от 11 двойно остъклени панела. Механично контролирани транспаранти при нужда осигуряват сянка, но могат да бъдат скрити в самия покрив. Конзолната галерия е на 9 метра височина от кота 0.

„Това създава впечатление за плаваща сцена в центъра на общото пространство – една нова ‘всекидневна’ за града”, казват архитектите.

Използването на масивни заглушители – хармонични абсорбатори, които редуцират амплитудата на механичните вибрации – прави възможно този подиум да бъде направен необичайно тънък. Той изтънява от 1,2 метра до само 10 сантиметра.

Светещият таван е конструиран от поръчкови осветителни панели, които абсорбират звука, докато стълбищата, разположени на противоположните страни на магазина, имат плаващи стъклени стъпала.

Foster + Partners започва съвместна работа с Apple през 2009 г., с възлагането на проекта за Apple Campus 2 – новото главно управление на компанията в Сан Франциско. Първият Apple магазин, завършен от архитектурното бюро е в Истанбул, Турция, а друг е в процес на завършване в Сан Франциско.

Apple отварят първият си магазин на дребно в Пекин през 2008 г. Петте нови магазина ще оформят окончателния брой в Китай на 20, но главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук каза през октомври, че този брой предстои да нарасне до 40 в рамките на две години.

arhitektura.bg

Може да харесате още...