Новият пазар на Тирана показва креативни решения със стъкло

Новият пазар на албанската столица Тирана, проектиран от Atelier 4 Architects, е вдъхновяващ проект за градско обновление, насочен към запазване на богатата културна традиция на мястото, едновременно с изграждането на модерен стъклен павилион, който да приюти открития пазар.

Проектът не обхваща само стъкления павилион на пазара, в основата му е инициативата за преустройство на целия градски квартал наоколо. Там вече са изградени паркинг и зона за отдих и са направени ремонти на фасадите на прилежащите сгради.
Проектът бе отличен с наградата на Emerging Europe за 2018 заради успешната трансформация на стария пазар в център за пазаруване, ресторантьорство и туризъм.

За остъкляване на покрива на павилиона е използвано стъкло Guardian SunGuard® HD Royal Blue, а фасадата е изпълнена от стъкло Guardian ClimaGuard® Premium2. Комбинацията от тези продукти не само придава на проекта забележителни естетически качества, но покритието SunGuard® осигурява висока слънчева защита, което спомага за охлаждането на сградата и се грижи за комфорта на посетителите на пазара.

 

Може да харесате още...