Ново изобретение: стъкло с якост на стомана!

Японски учени от Токийския университет твърдят, че са успели да създадат стъкло, което по якост не отстъпва на стоманата. Това откритие обещава да направи революция в използването на стъклото и вероятно да доведе до появата на нови видове материали с уникални свойства.

Областта на приложение на тези материали не е ограничена. Новото високоякостно стъкло ще може да защити  стъклената фасада на сградите от унищожение в случай на бедствие.  Напукването на дисплея на смартфона при падане накрая ще престане да бъде проблем. Супер-стъклото в превозните средства ще елиминира негативните ефекти при евентуален сблъсък.

Всичко това става възможно благодарение на разработката на специалисти от Института за индустриална наука в Университет в Токио, които са намерили начин да увеличат якостта на стъклото до нивото на стомана, като са го запазили леко и тънко.

Тайната на новия материал е да се използва по-голямо количество на алуминиевия оксид. Алуминиевият оксид, в комбинация със силициев диоксид подобрява механичната якост на стъклото. В миналото предишните опити на изследователите да повишат количеството на алуминия в състава на стъклото са били неуспешни. Стъкловидната маса кристализирала в хода на производството веднага щом се  докосне до ръба на контейнера, в който тече производството.

Учените са решили този проблем чрез премахване на контакта на сместа с контейнера. Производството на стъклото става в специална пещ с левитиращи съставки, използващи кислороден газ и  лазер с въглероден диоксид. Полученият резултат е прозрачно стъкло, което се състои от 50% алуминиев оксид и по якост може да се сравнява със стоманата и чугуна.

Според учените, серийното производство на новото супер-стъкло ще се появи в близките пет години.

Може да харесате още...