Ново високоизолиращо решение в плъзгащите системи

Известно е, че на всички ни предстои да преустроим живота си по такъв начин, че да използваме по-малко енергия в сградите, които обитаваме. Провокират ни не само европейските изисквания, но и финансовата изгода и стремежът да живеем по-комфортно, а това се постига с добре планирано строителство. Нарасналите изисквания към енергийните характеристики на сградите са в основата и на иновативните решения за остъкляване. Предизвикателството към производителите на алуминиеви системи за остъкляване е особено голямо, тъй като освен по-добри изолационни показатели пазарът изисква от тях и варианти за улеснена експлоатация на по-големи площи. Това дава повече възможности за прилагане на различни архитектурни решение, като създава варианти за комбиниране с други системи, в търсене на конкретно конструктивно решение.

Като водещ европейски доставчик на висококачествени системи от алуминий, Reynaers направи пробив и сред плъзгащите системи. Усъвършенстваната концепция на плъзгаща система CP 155 HI изпълнява изискванията на клиента за оптимално качество, висока изолация и удобен монтаж. Това е топлоизолираща алуминиева система, с която би могло да се изгради крило с тегло до 400 кг и височина до 3 метра. Проектирана е за троен стъклопакет и е съвместима с останалите системи за врати и прозорци на Рейнарс Алуминиум.

Това ново високоизолиращо решение за плъзгане е приложимо както в сгради с ниско енергийно потребление, така и за апартаменти или хотели на големи височини, защото монтажът се извършва отвън.

Сертифицирана по швейцарския стандарт Minergie, системата отговаря на всички критерии за издръжливост, висока топлоизолация, водонепропускливост и взломоустойчивост (клас WK II според стандарта ENV 1627 – ENV 1630).

CP 155 HI е най-високият клас алуминиева плъзгаща система, която засега няма аналог на пазара. Тя е с еднорелсово плъзгане, високи изолационни показатели, външен монтаж и възможност за автоматично отваряне.

В сравнение със стандартната версия на системата CP 155-LS Monorail, в нея са вложени с около 20% по-скъпи материали, но в замяна клиентът получава удобна за монтаж и остъкляване система с отлични термоизолационни показатели.

Ето как представи новия продукт г-н Анатоли Павлов, управител на „Рейнарс Алуминиум България”: Тази система за плъзгане е безпрецедентна, защото коефициентът на топлопреминаване на профилната комбинация Uf достига до 1.07 W/m²K, като с троен стъклопакет се постига цялостен коефициент Uw = 1.0 W/m²K. Системата вече е пусната в производство. Има я на склад в Белгия и в момента стартира нейното предлагане на българския пазар. Хората с пари търсят качество и точно това им предлагаме ние, не само с тази уникална система, а и с цялата продуктова гама на Рейнарс Алуминиум.”

Уникалните топлоизолационни качества на системата се постигат на базата на:

(а) – двойно изолираща полиамидна решетка, която свежда до минимум преминаването на топлина през алуминиевата дограма.
(b) – изолирана средна част с EPS изолация, с плътност 150 кг/м³ и коеф. на топлопроводност λ = 0.035 W/m²K
(c) – вградена 41 мм полиамидна структура
(d) – HI изолационни уплътнения

Изчисленият коефициент на топлопреминаване на остъкленото плъзгане Uw = 1.0 W/m²K е за стандартна позиция с единично крило и размери 4500 x 2300 мм.

Системата доказано елиминира риска от поява на конденз и гарантира висока устойчивост на ветрово натоварване.

Тестовете за устойчивост на ветрово натоварване, въздухо- и водонепропускливост (AWW) установяват:
Въздухонепропускливост – Клас 4. Установен при максимално тестово налягане 600Pa. (Измерва се какъв обем въздух ще премине през затворен прозорец при определено налягане, стандарт EN 12207.)
Водонепропускливост – 9А степен. (Измерена при 600 Pa упражнено налягане, според EN 12208.)
Ветрово натоварване – Class 3. (Установено при максимално тестово налягане 1200 Pa, съгласно EN 12211 – EN 12210.)
Натоварване на въздушното съпротивление C (≤1/300). Според стандартите EN 12211 – EN 12210, това е мярка за здравината на конструкцията на профила и се определя посредством нарастващите нива на налягането на въздуха. Устойчовостта на вятъра се измерва в пет нива (1-5) и отклонение (клас А, B, С), като по-високото число показва по-добро изпълнение.

Сертификат за пасивни сгради
Системата CP 155 HI е сертифицирана според швейцарския стандарт Minergie®, който освен за сертифициране на цялостни сгради, се прилага и за строителните компоненти, влагани в изграждането на сгради с ниско енергийно потребление: Minergie Modul. Този сертификат се фокусира върху високото ниво на комфорт: отлично изолирани сгради, контролирана вентилация, винаги чист и свеж въздух в помещенията. Стандартно, при него количеството на общата консумирана енергия за отопление, охлаждане, вентилация и топла вода не трябва да надвишава 42 kWh/m² годишно. Швейцарският стандарт е признат в много държави, в които е приет като референт за качество.

Троен стъклопакет и висока прозрачност
Конструктивно тази система е предвидена за влагането на троен стъклопакет, като дебелината на стъклопакета в крилото достига 51 мм, а във фиксираната част на прозореца – 61 мм. Самото крило достига тегло до 400 кг.

CP 155 HI е изключително подходяща за монтиране на големи височини (апартаменти, хотели). Монтирането й е улеснено от факта, че се поставя отвън с помощта на кран. Подходяща е и при наличието на архитектурни и строителни елементи, които не позволяват остъкляване отвътре.

Освен удобство, еднорелсовото плъзгане позволява и различни варианти на фиксиране и отваряне – от двете страни, в единия край или в средата.

При фиксовете стъклопакетът се вгражда директно към касата. Това гарантира максимална прозрачност, чрез минимална визия на носещия алуминиев профил. Има варианти за частично вграждане в пода. Максимална панорама и удобство се постига при отварянето в средата на рамката.

Доказателство за приложимостта на системате е възможността й да се комбинира с други системи на Рейнарс. Фиксът е съвместим с високо изолираната система за прозорци и врати CS 86-HI. За асемблирането на системата в голяма степен се използват същите аксесоари, уплътнители, стъклодържатели и т.н., каквито се ползват и при системите за прозорци и врати на Рейнарс, което значително улеснява фирмите производители.

Може да харесате още...