Нулево-енергийна сграда в Бруклин дава пример за устойчивост

С церемония по прерязване на лентата бе открита една нова, зелена сграда в Брайтън Бийч точно две години след урагана Санди, който опустоши този квартал в южната част на Бруклин. Това бе символично напомняне за важността на това сградите да се строят по начин, който да допринася минимално за изменението на климата и осигурява устойчивост по време на екстремни метеорологични събития.

Архитектът Робърт Скарано казва, че строителният проект, наречен Bright ‘N Green (Светло и зелено) е в бил процес на изграждане, когато бурята връхлетяла. Въпреки това тя не е нанeсла сериозни щети на сградата. В действителност, според архитекта, нулево-енергийната постройка била в състояние да осигурява енергия за своите съседи, които опънали кабели до домовете си.

Сградата се отличава с дузина зелени технологии, чиято цел е била да създадат сграда, която може да генерира не само достатъчно енергия, за да обслужва нуждите на своите наематели, но и да продава енергия към мрежата. Фасадата й е облицована със слънчеви панели. Геотермална система осигурява отопление и охлаждане. Скарано планира и да инсталира вятърни турбини. Но дори и без силата на вятъра сградата с шест апартаменти има „отрицателна сметка за електроенергия на стойност 6000 долара“ на месец. С други думи тя вече подава енергия към електро-мрежата. Скарано е обещал на наемателите и бъдещите собственици никога да не им се налага да плащат сметки за енергия.

Сградата заема мястото на някогашно сметище, поради което земята е съдържала опасни нива на олово. Днес мястото е обработено и обеззаразено, заради което е носител на наградата Зелен терен на Службата по опазване на околната среда в Ню Йорк.

Отделните жилища имат с дървени подове, направени от дъските на стари контейнери за превоз, ултра-ефективни електоуреди и усъвършенствана система за филтриране на въздуха.

Системата за ВиК също използва ефективни водни технологии. Местен експерт по зелените сгради е помогнал за изработването на система за сивата вода, която е направена от регенерирани материали. Дъждовната вода се събира – и от терасите, и покрива – и се третира със система за био-филтриране.

Покривът разполага с хидромасажна вана и малко пространство за контейнерни градини, засадени със зеленчуци и билки.

Скарано казва, сградата все още е в процес на изграждане, въпреки че четири от жилищата са вече заети. Архитектът предвижда и жива, зелена стена, която да помогне не само за красивия вид на сградата, но и за изолацията й.

Може би най-вълнуващата част от проекта е това как Скарано е нетърпелив да сподели зелените тайни на сградата с обществеността. Данните за сградата са оповестени чрез интернет страницата на сградата наред с много подробности за използваните зелени технологии.

„Всеки може да ги свали и използва“, казва Скарано. Той смята, че това е добре, защото сградата ще служи за „работен пример“ за много екологични технологии. „Това е изцяло отворена книга“, заключава той.

Може да харесате още...