Обковът и аксесоарите – важните детайли при избора на дограма

Когато човек реши, че е време да смени старата си дограма с нова, неминуемо се сблъсква с редица въпроси. Налага се да взема решения, за които няма достатъчно достоверна техническа информация, като е принуден да избира измежду многото предлагани на пазара профили, стъклопакети, обков и аксесоари. Ако попадне на добри професионалисти, почти е сигурно, че те ще му помогнат да направи най-добрия избор. За съжаление обаче, често се случва точно обратното. Клиентите не получават достатъчно изчерпателна информация, не могат да вземат най-правилното за тях решение и накрая се оказва, че са разочаровани от новата си и дори скъпа дограма.

В условията на криза, когато средствата се премерени за всеки от нас, е особено важно да изберем за себе си и за дома си точната дограма, която ще ни служи дълги години, при това ще ни икономиса от средствата за отопление. Всичко това ще внесе повече уют и най-вече удоволствие от използването на избраната дограма.

В крайна сметка, дограмата е съвкупност от профили, обков и стъклопакет, които при неправилно свързване в едно изделие и още повече при неправилен монтаж, губят изолационните си качества, не функционират правилно, а клиентът е съжалил, че въобще е сменил старата си дограма с нова.

Изборът на дограма обикновено се свързва с вида на профила, от който е направена. Възможностите са дърво, ПВЦ, алуминий или комбинация от тях.

Дървото е естествен материал, с ненадминати топлоизолационни характеристики. Дървената стъклопакетна дограма се изработва от трислойно-слепени дървени профили, което гарантира постоянство на формата – няма измятане, изкривяване или деформиране. Цената на този вид дограма е по-висока в сравнение с пластмасовата и алуминиевата, но и комфортът, който тя предлага е най-висок. Поддръжката й изисква периодично лакиране или боядисване, което зависи от материала и първичната му обработка. Тези грижи могат да бъдат избегнати, ако се използва дървена дограма с алуминиеви външни капачки, която вече успешно се предлага от български фирми-производителки.

ПВЦ-дограмата има много добри топло- и звукоизолационни характеристики, чиито стойности растат с промяната на релефа, дебелината и броя камери на ПВЦ профила. За нашия климат се изисква поне петкамерен профил с добра армировка, което гарантира по-добра статика. ПВЦ прозорците се отличават с голямо цветово многообразие, не се нуждаят от особени грижи, но с годините някои от тях (по-некачествените) пожълтяват.

За разлика от пластмасовата, алуминиевата дограма не променя външния си вид през годините и не се нуждае от поддръжка. Недостатъкът й е, че по-лесно кондензира влага, но пък вече има вариант на алуминиева дограма с прекъснат термомост, с което се доближава до характеристиките на ПВЦ профилите. С алуминиевите профили успешно се изграждат окачени и структурни фасадни системи, зимни градини и други конструкции.

Комбинацията от дърво с алуминий или ПВЦ с алуминий повишава здравината и функционалността дограмата и удължава живота й.

Важна е ролята и на стъклопакета. Единичното остъкляване отдавна не се прилага в жилищното остъкляване, а обикновеното флоатно стъкло в двойния стъклопакет се заменя с нискоемисионно. Тенденцията е използване на така нар. всесезонни стъкла, които вложени по определен начин в стъклопакета, повишават топлотехническите характеристики на целия прозорец.

Съвременните стъклопакети стандартно са от две или три стъкла с различна дебелина и разстояние между тях. Дебелината на стъклопакета се определя от вида на профила, който сме избрали, като 24-милиметровият стъклопакет се е наложил като стандартен. Увеличаването на разстоянието между стъклата не е оправдано, защото се намалява топлоустойчивостта му. Тройният стъклопакет обикновено е с две нискоемисийни стъкла и едно обикновено в средата. В зависимост от географската ориентация, сигурността или мястото на употреба се прибягва до избор на светлоотразителни, матирани, цветни или ламинирани стъкла. Добрият стъклопакет зависи и от качеството на дистанционера, както и от въздуха между стъклата, най-вече аргон.

Удобството на дограмата зависи и от отваряемостта й, която от своя страна се определя от избора на механизми и обков.

Обковът често се подценява от крайните потребители, но той е от изключително значение за дългогодишното правилно функциониране на отваряемите части на един прозорец. Не трябва да се забравя, че неотваряемите крила на прозорците са по-евтини, но те не предлагат никаква функционалност и би било добре да се избягват. С поставянето на двуосов механизъм на отваряне се гарантира освен практичност и възможност за проветряване на помещенията. Ако сте пропуснали да поискате двуосово отварящи се механизми за прозорците си, то може да го направите и на по-късен етап.

Новото поколение скрит обков MACO INVISIBLE ви осигурява двойна печалба – естетика и функционалност. Освен, че е съвместим с всички видове ПВЦ и дървени прозоречни системи, той повишава топлоизолацията, сигурността, перфектно уплътнява и улеснява регулирането на пантите. С помощта на скрития обков крилото на прозореца се отваря минимално навън и позволява отваряне на 90 и 95 градуса.

Невидимият обков се комбинира лесно с новата генерация обков за едно- и двуосови прозорци MACO MULTI-Matic, както и с MACO MULTI Противовзлочна техника (i.S)

Противовзломните интелигентни системи за сигурност МАСО i.S. са едно от най- модерните решения за заключване. Ако изберете противовзломния обков МАСО, със сигурност няма да могат да ви отключат вратата или прозореца с отверка или друг остър предмет, което най-често правят крадците. Противовзломните механизми са изключително подходящи за жилища, разположени на по-ниски етажи в сградите. Но дори и на висок етаж, човек трябва да е подсигурен, защото изобретателността на крадците е непредвидима.

МАСО предлага три класа на заключване – стандартно (с един насрещник и цапфа), с две точки на заключване (с два насрещника, по един ъгъл и гръб) и най-високия клас WK3 (с 13 насрещника и няколко на броя ъгли, гръб, ножица, мартина и дръжка).

МАСО предлага и специална система срещу откачване на пантите – AhS, отговаряща на 200 N съпротивление против отвъртане.

Противовзломният обков е съвместим и лесно може да се преправи, за да пасне към обикновения обков на различни видове стандартни или нестандартни прозорци.

Обковът осъществява връзката между крилото и касата на прозореца затова освен сигурен, той трябва да работи безотказно, да е лесен за поддръжка и експлоатация без разглобяване, а отделните елементи да се подменят безпроблемно. Новата модулна системата MACO MULTI – TREND позволява лесно функциониране на всеки елемент, допълнително оборудване, удобство и надеждност на прозорците. Така ще избегнете най-честите проблеми, свързани с обкова – провисване на крилото, следствие неправилно регулиран обков или пък неправилен монтаж на механизмите.

И още един проблем, който се появява в крайморските райони – ръждясване на обкова. Той би могъл да се избегне с обкова Maco Tricoat, разработен специално за зони с високо съдържание на вещества, предизвикващи корозия на метала.

Фирмите за дограма предлагат най-често и много допълнителни екстри – слънцезащита (щори, сенници и др.), противонасекомни мрежи, водоотвеждащи подпрозоречни дъски, подпрозоречни вътрешни первази, както и допълнителни вентилиращи системи. Тези аксесоари са неделима част от комфорта ни и не бива да се пренебрегват. Най-добре е на тези аксесоари да се предвидят при поръчването на дограмата, защото последващото им монтиране често води до проблеми.

Един от проблемите след некачествено монтирани прозорци или врати е, че през зимата през тях влиза студен въздух. Тук е силата на уплътнителите за врати и прозорци или саморегулиращи се прагове,  на които не се обръща особено внимание при поръчването на дограма. Всеки производител на дограма използва определени уплътнители в зависимост от вида на профила.

Един вариант за уплътняване на дървени прозорци са уплътнителите Deventer. Освен отлична топлоизолация, те гарантирано намаляват и шума отвън, който е особено неприятен за централните части на големия град. Уплътнителите са устойчиви на стареене, имат изключителни механични свойства и притежават специално усиление срещу разтегляне. Освен това са с различен цвят – бял, бежов, кафяв и черен, което е в унисон с разнообразието в дизайна на дървената дограма.

Много актуален аксесоар към всяка стъклопакетна дограма е проветрителят, който би могъл да реши проблема с конденза по прозорците. Проветрителят е един от начините за справяне с този често срещан кошмар – конденз по стъклата, плесен и мухъл в ъглите на стаята, които се появяват веднага след сменяна на дограмата. Но защо ни се случва това?

Обяснението е просто. Влагата по прозорците и стените не влиза отвън, а се генерира вътре в помещението – от готвене, пране, гладене, наличие на цветя, на аквариуми и т.н. И когато новите хубави прозорци са качествено монтирани и добре уплътнени, се ограничава свободният приток на въздух отвътре навън и обратно в помещението. От друга страна, количеството на конденза пряко зависи от чистотата на въздуха и температурата му, като  колкото по-чист и по-топъл е той, толкова повече влага е в състояние да абсорбира.

На практика наличната влага започва да кондензира когато срещне студена повърхност на стъклопакета, особено когато той е с ниски показатели на топлоизолация, а студените и недобре изолирани стени „допринасят” за нарушаването на комфорта ни.

Изходът е един – редовно проветряване, като то може да става по различен начин.

Фирма КОМАТЕК-КМТ ООД предлага различни решения за този проблем, като едно от тях е – проветрител за дограма. Вентилационната система RENSON TC45 представлява профил за вграждане в стъклопакета, който осигурява регулирана вентилация, според желанието на всеки потребител. Този компактен, алуминиев, вентилационен механизъм, би могър да се вгражда в стъклопакета на всеки термоизолиран прозорец – дървен, алуминиев или от ПВЦ. Предлага се под формата на готов за монтаж профил. Има вградена решетка, която играе ролята на  комарник, саморегулираща се спрямо силата на въздушната струя и гарантираща необходимата циркулация на въздуха. От вътрешната страна на прозореца има клапа, която насочва въздушният поток нагоре и може да се регулира в пет различни положения.

В комплекта са включени всички необходими части: външна решетка, вътрешен плъзгач, монтажни клипси и странични, затварящи капачки. Проветрителите са с дължината 475 мм, като са два цвята – бял и черен.

Фирма КОМАТЕК-КМТ предлага богата гама висококачествени и надеждни продукти, чиито марки са се утвърдили на пазара – обков за дървена и пластмасова дограма, крепежни елементи и аксесоари, свързани с производството и монтажа на прозорци и врати.

Може да харесате още...