Офертите за маломерните апартаменти станаха рядкост

Предлагането в София на маломерни двустайни апартаменти и другите жилища с малка площ продължава да намалява, сочат данни на сайтовете за недвижими имоти. Особено голям е дефицитът в южните квартали на столицата. Например в Студентския град сега се оферират за продажба само няколко подобни имота. Подобно е положението в кварталите Бояна, „Бъкстон”, „Витоша”, „Красно село”, „Борово” и „Гоце Делчев”. Около 500 оферти има в момента в сегмента в София, което е с около една десета по-малко, отколкото през миналия октомври.

Петнайсетина от тях са цена до 20 000 евро сочи още статистиката. Близо една трета от предложенията за маломерни двустайни са за панелни апартаменти, а около 70 са разположени в ЕПК сгради. Към 200 от обявите са за жилища на 5-и или по-висок етаж. Според брокерите немалко от останалите на пазара маломерни апартаменти са с недобро качество, лош изглед и неудобно разпределение на оскъдната жилищна площ. В условията на четвъртвековното безпаричие, налегнало народа, този тип имоти са се превърнали в хит на пазара, защото всеки гледа да вземе нещо по-евтино.

Причина за тази конюнктура е и нежеланието на банките да отпускат ипотечни кредити за цялата сума на сделката по покупката на жилището, казват експерти. Според столични брокери интересът към малките и евтини жилища остава висок, като най-търсени са апартаментите с използваема площ около 50 квадрата. Основен мотив за покупката е ниската им цена и възможността този тип имот да реши макар и временно проблемите им

По думите на посредниците от София, когато решават да инвестират в маломерно, но евтино жилище, хората в повечето случаи не се интересуват толкова от типа на сградата, а търсят удобството. Дори в повечето случаи дават пари за покупка на панелни или ЕПК апартаменти, строени преди 1990 г., за да може да имат по-голяма използваема площ. Другият фактор, решаващ за избора при покупка на жилище, е районът – удобен транспорт, дали има детска градина, училище и доколко няма проблеми с инфраструктурата.

По-голямо предлагане на маломерни двустайни в София има главно в новите кооперации в различните части на града, както и в ЕПК блоковете. По-старите апартаменти са основно в районите на големите комплекси „Младост”, „Люлин”, „Стрелбище” и „Слатина”. Малките двустайни в ЕПК сградите са с по-голяма площ, отколкото новопостроените в последните години. За разлика от продавачите на големи имоти собствениците на по-тесните апартаменти са по-малко склонни да свалят много от цената.

imoti.net

 

Може да харесате още...