Офис, който се вижда от Космоса

Близо 13 000 служители ще работят в новата офис сграда на Apple в Мюнхен от 2017 г. Сградата, спокойно може да бъде причислена към съвременните архитектурни шедьоври. Тя ще наподобява космически кораб и ясно ще се вижда от Космоса, съобщава агенция ДПА.

В момента се монтират над 800 огромни стъклени прозорци, изработени от Josef Gartner GmbH от Гунделфинген край Улм. Фирмата е успяла да изпълни изискванията на съучредителя на Apple Стив Джобс и на британския топ архитект сър Норман Фостер. Целта е било да се избегне използването на традиционните климатични инсталации и да се достигне в максимална степен естественото термиране на сградата. „Знаехме, че искаме да построим нещо невиждано дотогава. Трябваше да подложим самите себе си на проверка и така успяхме“, казва управителят на Gartner Клаус Лотер пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Фасадите ще са с общо 872 прозореца, произведени от специалистите по стъкла Sedak от Герстхофен край Аугсбург, които са част от групата Seele. Тя от години произвежда стъкла за прозорци за някои магазини на Apple по цял свят. За AC2, както на жаргона на Apple наричат новия кампус, Sedak трябвало да разработи нов метод, за да може да изпече заоблените стъкла с рекордните размери от 3 на 15 метра в херметически затворен съд под налягане при 130 градуса по Целзии и да ги огъне под налягане.

Новият кампус на Apple ще е с разгъната застроена площ от 260 000 кв.м. Планира се да бъде открит през 2017 г., което е с две години закъснения спрямо първоначалните планове. Стойността на обекта не се споменава, но експерти предполагат, че разходите по строителството значително надвишават сумата от 3 млрд. USD.

fakti.bg

Може да харесате още...