Офиси и контролна кула към летище Едмънтън, вдъхновени от вятъра!

Комбинираният проект Офиси + Контролна Кула е неделима част от програмното разширение на Международното летище Едмънтън в Канада от 2012 година. Проектът е своеобразен отговор на повишаващия се брой пътници, преминаващи, отпътуващи и пристигащи в канадската провинция.

Основната идея в дизайна на кулата е да създаде уникално първо и последно впечатление за района на Едмънтън. В допълнение, главната цел на проекта е да обслужи нарастващите нужди на международното летище – в това число и на специалните изисквания на пътниците. Основният акцент е поставен върху лесното навигиране, регулиране и контролиране на среда, която да осигурява комфрот на пътуващите и да отговаря на съвременните стандарти за екологични сгради в сектора на авиацията.

Комбинираната кула включва модерната NAV сграда за регулиране и следене на въздухоплавателния трафик, шопинг-зона и администрация. Допълнителни функционални единици са помещения за обезпечаване на наземни маневри, багажни отделения, както и ключова възлова зона за подобряване на пътникопотока и преноса на багаж.

Дизайнът е вдъхновен от високите прерийни треви, набраздени от западния вятър и от ерозионните форми на характерния за района релеф. Кулата се извизява открита и незащитена от природните стихии, което допълнително подчертава дизайна.

Пластичната фасадна метална общивка, освен чисто визуален ефект, има и защитна функция: хоризонталните цинкови бразди изпълняват ролята на сенници по южната и западната фасади и максимална естествена осветеност – за северната.

Сградата е изцяло със стоманен скелет, като стените също са изпълнени от листова стомана. За постигане на Сребърен LEED сертификат, за оптималната ориентация на сградата, е взето предвид ослънчаването. Ивичните прозорци по целия периметър позволяват добро естествено осветление, както и гледки към околностите от всички зони в аерогарата. Допълнителни пасивни методи са използване на дъждовната вода и подподова вентилация (underfloor air distribution).

arhitektura.bg

Може да харесате още...