Огледална артинсталация заблестя в Морската градина на Варна

Хиляди проблясващи светлини привличат погледа между колоните в Морската градина на Варна. Инсталацията “Огледало – култура” на архитект Борислав Игнатов е красиво допълнние към облика на лятна Варна и част от проявите, с които градът се бори за домакинство като Европейска столица на културата през 2019 година.

Шест хиляди стари компакдиска, уловени в рибарска мрежа. Не е новина за морска катастрофа, а най-новата варненската атракция, в създаването на която участваха и много доброволци – с дарени дискове и с труд. Идеята е на архитект Борислав Игнатов, който опъна стокилограмовата инсталация върху колонадата едва след изпитания на плажа.

“Вдъхновението дойде от морската вода, отражението в рибени люспи, от мидения седеф – неща, които са свързани с Варна и рибарската мрежа. Винаги ми е било интересно да ги съчетая двете неща и да използвам някакъв индустриален масов продукт, какъвто е компактдискът”, сподели арх. Борислав Игнатов.

Най-красиво е огледалото при залез, защото дисковете ловят и най-малката светлина, сякаш светят и оживяват площада.

“Непрекъснато е интересно. Това е един обект, който непрекъснато се променя, понеже всяко движение на въздуха го движи, го деформира и слънцето се движи, тоест всяка минута е различна”, обясни още арх. Борислав Игнатов.

Огледалото свързва масовите продукти и старите занаяти и постоянно провокира минаващите към нови асоциации. Инсталацията е част от кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата. След края на лятото мрежата ще бъде свалена, дисковете ще бъдат подарени на съмишленици на идеята.

Може да харесате още...