Оградите от PVC – дълготрайна инвестиция за вашата градина

Ако сте решили да направите ограда на Вашия дом или вила, може да се спрете на многобройни варианти. Да иззидате висок дувар, за да се скриете от погледите на любопитни съседи, да изберете метална или телена ограда с големи пролуки, за да „присъедините” в двора си ливадата, намираща се непосредствено до Вашия имот, да направите ограда от дърво, за да се слеете с гората до Вашата вила.

Оградата трябва да е продължение на цялостната архитектура на сградата и на двора и хармонично да се вписва в околната среда. Изборът на материал, височина, степен на сигурност зависи от индивидуалния вкус и трябва да придаде завършеност на цялостния облик. Каквото и да изберете, оградата е първото нещо, което ще видят Вашите гости.

Поливинилхлоридът (PVC) е термопластичен полимер, който все повече измества традиционните материали като дърво, метал, бетон и бързо се превръща в предпочитан материал за огради, благодарение на забележителните си характеристики. Наричан е накратко винил, тъй като винилхлоридът е изходен мономер за получаването на поливинилхлорид.

История
В края на седемдесетте години на ХХв. много производители на традиционни продукти от PVC – тръбопроводи, дограми прозряват възможността този вид материал да се използва за екстериорни изделия. Вместо да продават остатъците от щамповане, екструдиране производителите започват да ги използват за разработване на нови продукти. С добавяне на стабилизатори за ултравиолетова защита и модификатори за здравина и дълготрайност започва приложението на винила за продукти на открито. В началото се използва за производство на огради за конеферми, по-късно – на парапети за веранди. Процесът на подобряване на винила продължава чрез промяна на химичния състав, подлагане на многобройни тестове и изпитвания. Поради добрите продуктови характеристики нараства интересът от страна на предприемачи, ландшафтни архитекти и започва приложението му за производство на огради.

Предимства на оградите от PVC:

Надеждност и дълготрайност

Цветът не се променя с времето, не се олющват и напукват, благодарение на специални стабилизатори. Устойчиви са на екстремни температурни амплитуди, ултравиолетови лъчи, на химикали, използвани за стопяване на сняг. Здравината и устойчивостта на UV-лъчи на оградите от PVC се дължи на съдържанието на титанов диоксид. Намаленото съдържание или липсата му причиняват напукване, нацепване, промяна на цвета на материала. Влагането на модификатори го правят издръжлив на студ и влага, устойчив на вредители и бактерии, на механични повреди. Винилът е с пет пъти по-висока якост на опън от дървото и четири пъти по-гъвкав от него.

Естетичност и функционалност

Оградите от винил са с красив външен вид, с текстури на естествени материали – дърво, камък, гранит. Завършващите и декоративни елементи придават индивидуален облик и излъчване.

Високо устойчиви са на деформация, огъване, ударни натоварвания и на механични въздействия. Драскотините по винила не водят до проблеми както при метала – впоследствие да се получи ръжда или пък при дървото – да прогизне, да се раздуе или да се загнездят насекоми.

Тъй като елементите се произвеждат чрез екструдиране, цветът е еднороден по цялото сечение. Дори и да се появи драскотина при силно механично въздействие, няма да се отрази на естетичния вид на оградата.

Производителите предлагат оградни панели с различни форми и цветове, съчетаващи стил и функционалност, осигуряващи сигурност на дома в продължение на много години.

Бърз и лесен монтаж

Монтажът е изключително лесен и не е необходимо да се разчита на специализирани фирми за това. Начинът по който се проектират и сглобяват оградите изключва употребата на пирони, винтове и др.

Стълбовете се поставят в дупки, дълбоки около 80 – 85 см., най-добре един ден преди монтажа. За по-добро качество се препоръчва те да са поставени в бетон, особено тези на вратата и по ъглите на двора. Секциите на оградата се закрепват на стълбовете. След монтажа оградата се почиства и се поставят капаците и декоративните елементи.

Лесна поддръжка с ниски разходи
Не се нуждаят от боядисване, лакиране, импрегниране. Почистването им е изключително лесно, достатъчни са мек почистващ препарат и вода или просто да завали дъжд… Устойчиви са на графити, тъй като боята лесно се отмива.

Енергийна ефективност
Поливинилхлоридът е един от най-анализираните материали в света и се счита за високо енергийно-ефективен. Основният компонент е хлор, който се получава от каменна сол – възобновяем и евтин ресурс, около 43% от материала е от невъзобновяемия суров петрол. Продуктите от PVC са с много дълъг експлоатационен живот. Трайността е от голямо значение за околната среда, тъй като се влагат по-малко енергия и други ресурси. Срокът на експлоатация на винила и изключително ниските разходи за поддръжка го правят изключително конкурентен и ценово-ефективен, въпреки сравнително високите първоначални разходи.

Някои производители предлагат доживотни гаранции, обикновено гаранциите са със срок над 20 години.

Рециклируемост
Винилът е термопластичен и това позволява връщането му в производствения процес. Проучване показва, че 99% от постъпващия продукт се оползотворява.

Оградите от PVC, освен че осигуряват неприкосновеност на личния живот, може да послужат за обособяване на отделни зони в градината – детска площадка, кът за отдих, басейн, беседка, зеленчукова градина.

Здравите и надеждни конструкции, от които се състоят оградите, съчетават естетичния външен вид с предимствата на PVC материала – дълготрайност и устойчивост на атмосферни влияния.

Независимо от стила на избраната ограда, не забравяйте и избора на красиви растения до нея!

Може да харесате още...