Окачени тавани, прозорци и врати на Kawneer в университетска сграда в Бирмингам

Архитектурните системи за остъкляване от водещия производител в Обединеното кралство Kawneer на стойност 18,5 милиона британски лири бяха специално подбрани за разширяването на най-старото бизнес училище в Обединеното кралство, заради способността им да отговорят на най-високите изискванията за естетика и ефективност.

Множество продукти на Kawneer, включително две системи за окачени стени, продукти с две врати и три вариации на прозорци, бяха използвани от главния изпълнител Morgan Sindall Construction за проекта наречен University House. Сградата е потопена в историята и наследството, тъй като първоначално е създадена като Търговско училище през 1902 г. Новото разширение от 3000 кв.м. представя окачените фасади, входни врати и прозорци на фирмата Kawneer.

Архитектите на Glancy Nicholls бяха назначени да проектират сграда, която осигурява както единични, така и пространства за големи групи, предназначени за работа и почивка на академичния състав и студентите. Имаше редица предизвикателства с наличното пространство, разположено в непосредствена близост до оригиналната сграда и обграждащото я озеленяване. Glancy Nicholls проектира и разработи поредица от офиси, разположени около централно пространство на атриума, с връзки обратно към съществуващата сграда на нивото на партера и първия етаж.

Директорът на Glancy Nicholls Саймън Джесон каза: „Системите Kawneer бяха избрани от подизпълнителя, за да отговорят на строгите изисквания за топлинна ефективност, заедно с висококачествените детайли, изисквани от проектантите.

„За да се увеличи максимално дневното осветление са включени големи прозорци, но също така се изисква потребителски контрол на вентилацията, както и контрол на заслепяването от слънцето. Системата успя да покрие естетическите изисквания за включване на силиконови фуги, за да сведе до минимум въздействието на рамката върху пропорциите на прозорците.

„Връзката с облицовката на тухлената зидария, камъка и ъглите „стъкло към стъкло“ на еркерите се управлява ефективно с необходимите облицовки и вдлъбнати детайли, за да се поддържа чисто изглеждаща фасада“.

„Южното изложение беше значително предизвикателство, с изпъкнали еркерни прозорци, които позволяваха дневна светлина и изглед към моравата, но оставаха скрити за собственици на имоти в съседство. Тройно остъкленият ъгъл, покрай линията на облицовката, беше ключова характеристика на дизайна“.

Може да харесате още...