„One Wybelenna“ – дом за хора и за птици

каменна къща

Тя се намира в Бризбейн, Австралия. Казва се „One Wybelenna“, каквото и да значи това. По своята същност е луксозен дом, създаден с цел да се постигне високо ниво на устойчивост – както е видно от неговия затревен покрив, който не само осигурява добра изолация, но и служи като дом за местните видове птици. Каменната къща, първоначално проектирана от архитекта Робин Гибсън, наскоро бе реновирана от архитектите от „Shaun Lockyer Architects“ с впечатляващи резултати.

По време на обновяването архитектите са се постарали да използват пълноценно всички налични материали от вилата, която преди това е заемала парцела – предимно камък. „One Wybelenna“ всъщност е изградена върху основите на бившето жилище.

Вилата има площ от 1012 кв. м и е построена с цел да бъде в най-екологичната възможна къъща на това място, съгласно желанията на клиента. Малкият  басейн с вместимост 140 000 литра, който е бил част от старата къща, е запазена  и превърнат в резервоар за вода, а през това време в двора е монтираннов басейн. Посадени са 300 нови дръвчета по време на изграждането на новата къща.

Къщата е проектирана с мисъл за пасивно охлаждане, като се имат предвид северното слънце и преобладаващите ветрови модели. Нискоемисийно стъкло е използвано за намаляване на загряващия ефект на слънцето върху дома. Дебелите каменни стени помагат за поддържане на постоянна температура. Крос-вентилацията помага за равномерността на температурата в целия имот.

Слънчеви панели произвеждат 15 кВт електроенергия. Самият дом е построен с частично използване на рециклиран дървен материал.

Може би най-очарователната зелена функция обаче е тревният покрив, който не само служи като изолация, но е и дом на семейство от местните птици дъждосвирец.

„One Wybelenna“ е построена през миналата година.

greentech.bg

каменна къща

 

 

каменна къща

 

 

каменна къща

Може да харесате още...