Органични тонирани стъкла генерират електричество

Нов тип органични слънчеви панели могат скоро да превърнат стъклените бизнес-сгради и автомобилите със затъмнени стъкла в „зелени“ системи. Технологията е в процес на разработка в немската новостартираща фирма Heliatek и има за цел да създаде инструмент за за превръщането на екологичната соларна енергия в нещо широко разпространено, често срещано и достъпно за всекиго. За да направи това, фирмата е разработила слънчеви панели, които са направени чрез процес на вакуумно отлагане, при което се поставят малки органични върху гъвкави филми.

Органичните слънчеви клетки са налце вече десетилетия. Идеята при тях е, че някои органични молекули – обикновено едни дълги полимери – могат да бъдат „отпечатани“ евтино, което води до появата на много евтини слънчеви клетки. Но тези клетки са и доста неефективни и имат сравнително кратък живот, затова се използват само в нишови приложения.

Панелите на Heliatek са по-ефективни, отколкото базираните на полимери, и се очаква да живеят толкова дълго, колкото и конвенционалните силициеви соларни клетки. Фирмата използва кратки молекули, наречени олигомери, вместо полимери. Олигомерите по своята същност са по-стабилни и могат да бъдат отпечатвани с помощта на вакуумно отлагане, което дава възможност за прецизен контрол върху дебелината и хомогенността на филма.

Органичните слънчеви клетки преобразуват около 8% от енергията на светлината в електричество, като се има предвид, че традиционните соларни панели работят в диапазона от 14 до 15% ефективност. Но при облачно време или в топли среди, които намаляват ефективността на конвенционалните панели, органичните запазват своята ефективност.

greentech.bg

Може да харесате още...