Остъклените балкони не са обект на проверка

Проверката на Върховната административна прокуратура (ВАП) относно незаконното надстрояване и пристрояване в 8 града в страната не включва остъклените балкони, уточни днес на брифинг заместник-главният прокурор Ася Петрова. Причината е, че от 2015 г. от закона отпадна изискването за издаване на разрешение за остъкляване на балкон.

Петрова заяви, че от Софийски градски съд са констатирали бездействие от страна на компетентната общинска дирекция в Столична община за незаконното надстрояване. „Колегите от СГС, които в изпълнение на възложения им от ВАП проверка констатираха, че е налице известно бездействие от страна на компетентната общинска дирекция в Столична община, поради което и съобразно нашите правомощия, регламентирани в Закона за съдебната власт, сме депозирали предложение до Столична община за по-активно, интензивно извършване на проверки по отношение на спазването на изискванията на Закона за устройствените територията, в частност на извършването надстрояване”, каза Петрова. Основно става дума за случаи, при които се строи извън параметрите на инвестиционния проект. „Това е случаят с извършено застрояване на т.нар. „Японски хотел”. По закон в момента им висящо административно производство. Образувано е по протест на прокуратурата“, съобщи заместник-главният прокурор.

В столицата проверките обхващат кварталите Младост, Люлин, Лозенец, Овка купел, Оборище Витоша, Красно село, районите Триадица и Средец. „Установено е извършено надстрояване в 186 сгради”, заяви Петрова.

fakti.bg

Може да харесате още...