Остъкленият балкон – повече пространство или малък оазис в дома

Най-честата причина за остъкляването на балкона в жилището е желанието на собствениците да увеличат полезната му площ, което е свързано с тенденцията за разширяване и сливане на помещенията, както и изолирането от шума и мръсотията в големия град. Разбира се, целта е създаване на по-добър комфорт в жилището. Най-често балконът се приобщава към кухнята или дневната и се оформя една уютна атмосфера. Създаването й обаче се предшества от няколко важни операции – доизграждане на част от стените, тяхната изолация отвън и отвътре, добра топло- и хидроизолация на пода и тавана, поставяне на качествена дограма и дооформяне с декоративни панели, мазилка или боя. Качествената дограма в съчетание с добрата изолация на пода и тавана на балкона гарантира не само спестяване на енергия, но създава пространственост, уют и комфорт.

За постигането на максимално добра изолация може да използвате разнообразието на пазара на материали за сухо строителство – стиропор или вата за топлоизолация отвън на стените, подходяща топло- и хидроизолация за пода и тавана (стиропор, XPS), гипсокартонени плочи за вътрешните стени, армировка и подходяща декоративна мазилка отвън и „дишаща” боя отвътре. След като сме постигнали достатъчно здрава и изолирана конструкция пристъпваме към остъкляването, което зависи от избора на профил, стъклата и степента на функционалност (отваряемост).

Изборът на остъкляване за всеки клиент е различен и цели постигането на конкретна цел – степен на топло- и шумоизолация, дизайн и комфорт на обслужване. От своя страна качествата на профилите се формират от различни по вид фактори, както по отношение на конструктивните особености на профилните системи, така и на технологиите на производство и монтаж на дограмата.

Практиката доказва, че клиентите се спират на почти цялото многообразие от предлагани системи за остъкляване на балкона – различни алуминиеви системи с прекъснат термо-мост, както и на многообразието от PVC дограми с различна камерност, технически показатели и цвят. Като цяло изборът се свежда до два основни критерия: функционалност и термо- и шумоизолационни характеристики.

Функционалността на остъкляването
Зависи от начина на отваряне на дограмата, осигурен с подходящите конструктивни елементи, механизми, обков и допълнителни аксесоари. Според начина на отваряне се формират и няколко основни типа системи:

Алуминиева система E1600 е олекотена  и икономична система с отваряне тип плъзгане. Този вид алуминиева дограма е без прекъснат термомост, но е изключително подходяща при остъкляването на тераси и балкони.

PremiLine е PVC плъзгаща система, усилена с алуминий в средната част на крилото и разположена по цялата дължина дръжка. С нея могат да се остъкляват големи площи.

– Плъзгащи се прозорци. При тях отваряемостта е от 33% до 75%, а степента на отваряне зависи от типа конструкция, която се оформя от плъзгащи се крила и релси. Предимството при плъзгащите системи е възможността за повече светлина и пространственост на помещението. Много често се използват алуминиевите плъзгащи системи, които са достатъчно устойчиви и имат нужната лекота на отваряне и затваряне.
– паралелно плъзгане (PSK) или познат като тип „Фолксваген”. Този тип отваряне може да се направи при всички видове алуминиеви и PVC дограми. Характерно за него е много плътното притискане на крилото към касата, което гарантира най-добра термо и шумоизолация от всички видове плъзгащи системи. Позволява направата на много широки крила, с максимален размер е 170/240 см. По-широките крила, например 200/220 см се движат дори по-лесно от тесните и високи крила.

5 – камерна PVC система с ширина 168 мм, с която е възможно остъкляване на големи разстояния – ширина дo 6 м и височина дo 2,5 м. със задвижване „плъзгане с повдигане”. В зависимост от вида на стъклопакета достига високи стойности на топлоизолация – Uw до 1,1 W/m²K.

Плъзгане с повдигане. Остъклената конструкция от типа „плъзгане с повдигане” дава възможност за намиране на гъвкави решения за повече светлина в ограденото пространство. Този тип конструкция е подходяща за остъкляване на пространства с ширина до 6 м и височина до 2,5 м. Използват се както PVC, така и Al дограма с прекъснат термомост, като в зависимост от стъклопакета се постигат високи стойности за топлоизолация (до 1,1 W/m²K).
Тип „Хармоника”. Желанието за максимално възможно отваряне (90%) през лятото при конструкции с дограма, се реализира чрез допълнителен обков тип хармоника.
Панорамно остъкляване. На пазара вече присъства и 100% осветеност, благодарение на така нар. панорамно остъкляване, което не разчита на сложни профилни конструкции и стъклопакети, но при него се губят до 30% от топлината. Затова пък е все по-предпочитан вариант за стандартен балкон, тераса, зимна градина у дома, заведение или хотел.
Остъкляване на панти. При желание за стандартно остъкляване на балкона, най-често се използва конфигурация от 3 или 4 крила, като крайните са неотваряеми, а по средата са отваряеми. Отваряемите части са предимно с подвижен делител, т.е. няма стационарна видима конзола помежду им. Освен това едното от крилата е с двуплоскостен механизъм, с цел възможност за проветряване.

Пример за стандартно остъкляване на балкон на панти е четирикрилен прозорец с двуосово отваряне на две от крилата.

При него може да се използват различни варианти – от стандартна три-, четири- или петкамерна PVC система, независимо дали профилът е немски, австрийски, белгийски или български, стига да е подходящата за вас като параметри и стойност. При изискване за по-високи термо- и шумоизолационни показатели може да използвате 6 и 7-камерни системи, с двойни и дори тройни стъклопакети. Алуминиевите профили с прекъснат термомост, с гръцки, италиански или друг доказан произход също са подходящи.

Функционалността на всеки остъклен балкон зависи и от допълнителния обков, противонасекомна мрежа, външни подпрозоречни первази или козирки, както и задължителната слънцезащита.

Енергоефективност и изолация
Независимо каква PVC система ще изберете за реализация на конструкция за остъкляване на балкон, най-добрият вариант е да се разчита на стъклопакет с добри термохарактеристики. Дори тези с по-малко камери, могат да имат достатъчно добър коефицrент на топлопреминаване, смятат специалисти.

Добрите алуминиевите системи с прекъснат термо-мост също имат добри топлоизолационни характеристики, нямат големи линейни разширения, което гарантира надеждност при експлоатация на дограмата във времето.

Алуминиева система с прекъснат термо-мост Albio 120 е един от вариантите за остъкляване. Профилът има система за водонепроницаемост с три EPDM уплътнения.

– ако стремежът не са определени термоизолационни характеристики, а се цели просто да се остъкли пространството на балкона, би могло да се използва стандартен алуминиев студен профил, като се използва плъзгаща се система или отваряне на панти. Всички доставчици на алуминиеви профили имат такива системи, като би могло остъкляването да се реализира или чрез единично стъкло или чрез стандартен стъклопакет.

– ако изискването е балконското остъкляване да е с добри термоизолационни характеристики, в такъв случай би могло да се използва огромното разнообразие от PVC и алуминиеви системи с прекъснат термо-мост, като в зависимост от степента на изолация (топлинна, от шум и други външни влияния), се избира определена технологична система.

Със системата Geneo например, може да постигнете максимална топло- и шумоизолация не само на вашия балкон. Тя ви спестявате до 76% от енергията в дома и постига максимална шумоизолация. Профилът на системата е изработен от високотехнологичен материал – RAU-PVC. Тя постига коефициент на топлоизолация 0.85 W/m²K, който покрива изискванията и за пасивни сгради.

Съвременните разработки на профилни системи се стремят да съчетават предимствата и на двата материала.

Добрите алуминиеви системи с прекъснат термо-мост постигат коеф. на топлоизолация средно 2.1 W/m²K и нямат големи линейни разширения. Тази им характеристика дава отлична надеждност за функциониране на дограмата във времето. Допълнително, за да се подобри общият коефицrент на термопреминаване на дограмата е препоръчително да се използва стъклопакет с подобрени термо характеристики (задължително с нискоемисиднно или всесезонно стъкло).

При огромното разнообразие на PVC системи е необходимо да се отчита, че системите с по- голяма монтажна ширина на касата биха били по – подходящи при по – големи конструкции за остъкляване на балкони и биха дали по – добра стабилност на конструкцията, докато системите с монтажна ширина на касата от порядъка на 60 мм биха били подходящи при оптимизиране на остъкляването на балкона и също биха изпълнили функциите си. Относно цветовете на своя остъклен балкон, клиентът може да избира от всички възможни цветове от RAL гамата, множество дървесни декори – златен дъб, венге, орех, металици и други специални цветове.

Дървената дограма не е предпочитан вариант за остъкляване на балкони или тераси. По-скоро някои, които не са успели да сменят старата дървена дограма с нова, я предлагат като употребявана стока. Все пак привържениците на дървото имат възможност да го заменят с PVC профили с дървесни декори, имат добри изолационни характеристики, по-устойчиви са на външни влияния и са лесни за поддръжка. А това за един балкон е най-важно.

Изискванията за степента на термо- и шумоизолация, начинът на отваряне и обковът определят избора на по-висок клас дограма. Всички тези фактори, както и цветността и допълнителните аксесоари формират и цената. Почти всяка фирма има онлайн калкулатор на своя интернет сайт, където може да се ориентирате за цените на конкретния избран модел на остъкляване.

Панорамна гледка от балкона

Сгъваемите системи от стъкло са нов тип технологично решение за стандартни балкони и тераси в панелни жилища, съвременни кооперации, къщи, вили или заведения. В стъклените системи крилата се прибират в единия край на балкона и вие имате 100 % панорамна гледка през цялата година.

При тях се използва 8 мм закалено единично стъкло, което се поставя в алуминиева релса (горна и долна), като при определени случаи се прилага висяща система. За уплътнение на стъклата се използват специални четки и силиконови лайсни, които се поставят от двете страни. Стандартната ширина на релсата е 3-4 мм, като при по-големи остъклявания дебелината на носещата горна релса е 5-6 мм, а стъклото е 10 мм. Тези системи имат добра шумоизолация (30dB), като предпазват от прах, дъжд и вятър, но не служат за топлоизолация, обяснява Тихомир Памукчиев, управител на фирма за изработка и монтаж на такива системи. Затова са предпочитани за стандартни тераси или заведения, където загубата от около 30% на топлина през зимния период не е от особено значение.

„Най-важното при тези системи са стъклата, затова всеки потребител трябва да изисква сертификат за произхода и качеството им”, категоричен е той. Доверието към производителя също е от значение. Закаленото стъкло е предпочитане, тъй като е по-еластично и поема вибрациите в системата. Случва се на ниските етажи да се използва ламинирано стъкло, но то не е така устойчиво, особено при по-големи остъклявания.

Предимството на системите за панорамно остъкляване са липсата на допълнителна поддръжка, като единствено с течение на годините лайсните пожълтяват, но подмяната им е лесна и твърде незначителна като цена. А като стана дума за цена, единствено тук можем да кажем твърда цена за кв. метър, средно 250 лв., която не зависи от формата на балкона (кръгла, правоъгълна, вдлъбната, скосена и т.н. ). Ако предпочетете различен от белия цвят, единствено тогава, инвестицията е средно с 10-20 лв./кв.м по – скъпа.

Клиентът избира подходящата за него система
Ако профилната система се използва по предназначение и може да покрие изискванията на клиента, то тя е подходяща, показва опитът на г-жа Теодора Вергилова, която над 15 години работи с различни по вид профили, стъклопакети и обков. Клиентите се спират на почти цялото многообразие от предлагани системи за остъкляване на балкона – PVC дограми с различна многокамерност, както и алуминиеви системи с прекъснат термомост.

Всяка система е добра, ако може да покрие изискванията на клиента, смята г-жа Вергилова. И го постигат както немски, белгийски или австрийски PVC системи, така и български. Това важи и за алуминиевите профили, които не отстъпват по качества и са предпочитани за остъкляване на тераси и балкони.

В това многообразие от профили, доставчици и изпълнители, определящият фактор се оказва предварителната консултацията със специалист. А добрият се познава по това, доколко е компетентен да информира за особеностите на профилите, конструктивните възможностите при остъкляването например, като и за съответните топло- и шумоизолационните характеристики. Да не забравяме важността на обкова и всичко, което може да направи дограмата по-функционална и ефективна – первази и козирки, противонасекомни мрежи, щори; противовзломни дръжки; шнапери за балконски врати и др.

Законът
По дефениция балконът, лоджията и терасата са отворени пространства, които служат за връзка на помещенията в жилищни сгради с природата. Но повечето балкони днес изпълняват други функции – на кухненски бокс, част от дневната, зимна градина или имат друг вид предназначение.

В миналото според законовите разпоредби не можеше да се остъкляват балконите, но в днешно време почти всички балкони, особено в старите панелни блокове са остъклени или са се превърнали в част от помещенията в жилището.

И преди и сега при остъкляването на балкони и лоджии се създават конфликти между собствениците. От друга страна допълнителното остъкляване и „усвояване” на балкони създават доста разнолика и понякога грозна картина в жилищните комплекси. При по-големите съвременни тераси законовите разпоредби са по-строги, но и там важи принципът, че не пречат на никого, докато някой съсед не се оплаче.

Практиката, а и проверките през миналия месец в София показаха, че 90% от балконите в панелни те блокове са остъклени при това незаконно.

Ако имате намерение да остъклите балкона или лоджията на жилището си трябва да се снабдите с Разрешение за строеж, издадено от главния архитект на района в общинската администрация, без за това да е необходимо предварително изготвяне и одобряване на инвестиционен проект, по реда на чл.147, ал.1, т.12 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/, като същевременно представите и становище от инженер-конструктор с указания за изпълнението на строежа. Този ред важи за случаите, когато балконът е разположен на второстепенна улица. Когато е към главна улица следва да се направи цялостен проект за фасадата, за да не се нарушава архитектурния й облик.

Може да харесате още...