Остъкляването на балконите няма да е свободно

sanirane

Санираме само с разрешение на съседите

Българите, живеещи в по-старите блокове, които искат да санират само външните стени на собственото си жилище, няма да могат да го правят свободно. Това гласят приетите на второ четене от парламента промени в Закона за управление на етажната собственост. Така депутатите се опитват да сложат край на безразборното поставяне на външна топлоизолация по панелките. Ограничението важи и за остъкляването на балконите.

Според измененията в нормативната уредба се забраняват всякакви конструктивни изменения на фасадите на сградите, сред които попадат именно санирането усвояването на терасите и присъединяването им към стаите в апартамента. Все пак обаче се оставя възможност това да се случи при определени условия. А те са минимум 51% от собствениците на жилища в блока да са съгласни. Което в някои случаи означава, че дори и човек да събере подписите на съседите си от входа и те да се съгласят той да си сложи самостоятелно изолация, комшиите от другия вход могат да блокират плана, ако решат, че не ги устройва.

Нововъведените ограничения обаче не засягат хората, които вече са осъществили някой от забранените вече преустройства. Така никой няма да се налага да сваля изолацията, ако целия блок не е саниран или пък да разваля остъкления си балкон.

stroimedia.bg

Може да харесате още...