Откриха Международния технически панаир в Пловдив


Заместник министър-председателят Томислав Дончев  (вдясно), Георги Гергов и областният управител на Пловдивска област Здравко Димитров (зад тях) пред експозицията на една от фирмите, участващи в Международния технически панаир в Пловдив.

Томислав Дончев откри  Международния технически панаир с призив за нов икономически модел

„Дойде време да преминем към нов модел на икономическо развитие, защото старият е изчерпан“ – с този призив заместник министър-председателят Томислав Дончев откри 74-ия Международния технически панаир  в Пловдив.  В него участват над 550 фирми от 35 държави, а новите изложители са 35%.

През последните десет години българският бизнес осъществи големи реформи, българската икономика премина към повече производство и повече износ, стана по-конкурентна на външните пазари, но трябва да направим следващата крачка, заяви  вицепремиерът. Моделът с ниска цена на труда и ресурсите вече е изчерпан, сега трябва да се инвестира във високи технологии и роботизация, защото повишават добавената стойност, изтъкна той.

В приветствието си Томислав Дончев определи Международен панаир Пловдив като „една от най-добрите традиции в България“ и подчерта, че той ще остане „устройството, което мери пулса на българската икономика“. След като преряза лентата, заместник министър-председателят разгледа експозициите и остана впечатлен от представените технологии и машини.


Вицепремиерът Дончев (в средата) заедно с  областния управител на Пловдивска област Здравко Димитров и директора на Областната дирекция на МВР в Пловдив старши комисар Атанас Илков (вляво от него) наблюдават демонстрация от кампанията за безопасно движение „Отговорни на пътя“. Тя се провежда за първи път в рамките на Есенния панаир.

„Тук са иновативни компании, предлагащи не просто стоки, а практически решения за потребностите на потребителите. Това е съществена промяна в нагласите и тя ще бъде доминираща през следващите години“, коментира д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира най-престижния технологичен форум на Балканите.

Той се състои от десет специализирани изложби: „Акватех“ (за водния сектор), „Ауто сити Пловдив“ (за автомобили), „Аутотех“ (за транспорт и автосервизно оборудване), „Елтех“ (за електроника и електротехника), „Енеко“ (за енергетика и екология), „Инфотех“ (за информационни технологии), „Машиностроене“, „Строителство“, „Робохайтех“ (за роботи и автоматизирани системи), „Химия“. Има и специална секция за едра строителна техника.

Отново най-големи са изложбите „Машиностроене“ и „Стройтех“, тъй като представят много широк кръг изделия с приложение и в индустрията, и в бита. Съществено увеличение на броя на фирмите  отбелязват изложбите „Елтех“ и „Енеко“ – съответно с 36% и 23%, а ръстът показва  ускорено развитие в тези области. През последните години скорост набира и изложбата “Акватех“, защото проблемът за чистотата на водата става все по-важен за обществото, а тя показва решения за предприятията, за общините и за дома.

Най-променен е автомобилният салон, който има различен облик и по-богато съдържание. В „Ауто сити Пловдив“ може да се видят премиери и нови модели на световни марки, автомобили за ежедневието, за бизнес, свободно време и спорт, резервни части, гаражно и сервизно оборудване.

Очаква се над 30 000 посетители от България и Европа да разгледат изложбите. Те ще са отворени от 9 до 18 ч., а в събота ще затворят в 14 часа.

Един от гостите ще получи голямата награда – лека кола по избор измежду седем модела, осигурена от Международен панаир Пловдив.

Може да харесате още...