Откриха първата офис сграда, създадена чрез 3D принтиране

Дубай откри първата в света работеща офис сграда, създадена чрез 3D принтиране.
Проектът е част от усилията на близкоизточната страна, утвърдила се като туристически и бизнес център, да развие технологията, която намалява разходите и пести време.

3D принтерите се използват в промишлен мащаб, но и за създаване на по-малки, дигитално проектирани триизмерни предмети от пластмаса, но рядко при сгради.

В случая е използвана циментова смес, като, според дубайското правителство, тестове за надеждност са били проведени във Великобритания и Китай, съобщават от БТА, цитирайки „Ройтерс“.

За създаването на едноетажната сграда прототип с площ около 250 кв метра е използван принтер с размери 6х36,5х12 метра , посочват властите. Заоблената сграда е построена за 17 дни и струва 140 000 долара. В нея временно ще бъде настанена централата на фондация „Дубай фючър“, която стои зад проекта.

Според представител на дубайското правителство, технологията може да намали срока за строителство с 50-70 %, а цената на труда – с 50-80 %. Дубай планира до 2030 година 25 % от сградите да са създадени чрез 3D принтиране.

dir.bg

Може да харесате още...