Откриха Vitrum 2019 в Милано

Vitrum

Най-престижното международно изложение на машини за обработка на стъкло, проведено в Италия, е притегателна точка за бизнеса, а първите посетители на павилиони 5 и 7 преминаха през контролните врати на Fiera Milano Rho в 9:30 сутринта.

Още от първия ден Vitrum доказа статута си на ключово събитие. Известно с фокуса си върху най-престижните световни машини за обработка на стъкло, специални продукти и аксесоари – представляващи настоящето и бъдещето на обработката на стъкло – мястото привлече аудитория от най-добрите купувачи и професионалисти в производствтото на висококачествено стъкло, за да разгледат най-новите технологични и бизнес решения.

Официален старт на събитието бе даден с встъпителната пресконференция и речи на президента на Vitrum – Дино Зандонела Нека и Джовани Родия, директор на външните отношения на ITA (Италианска търговска агенция).

Vitrum

„Тази изложба, която ITA (Италианската търговска агенция) насърчава от известно време, е в непрекъснат растеж и се явява осезаемо доказателство за нарастващото значение и развитие на италианската индустрия за обработка на стъкло. Увеличението на износа с 3% през 2018 г. е забележително, но още по-значително е увеличението му с цели 20% през първата половина на 2019 г. “, отбелязва Джовани Родия.

Дванадесетте специализирани тематични зони на Vitrum насочваха посетителите към интересуващите ги технологии. „Дори в сравнително малък сектор, като например машини за обработка на стъкло, производителите могат да разполагат с продукти в области, непознати за търговията, може би поради диверсификация или поради това, че търгуват по-интензивно с други продукти“, коментира директорът на Vitrum Лора Биасон. „Със специализираните зони ние направихме дори по-малко известни продукти на нашите изложители видими за всички и посетителите веднага приеха това нововъведение“, продължи тя.

Vitrum

Любопитството и удивлението изобилстваха в културната зона, където се проведе експозицията на стъкло „Arte del Vetro”. Дисплеите там проследяват историята на цветното стъкло от тази на рядък и ценен предмет до превръщането му в символ на дизайна. В зоната на занаятчиите венецианската декораторка на стъкло Лусия Сантини рисува стъклени вази Мурано, използвайки древната техника на рисуване с полихромни цветове. Производителката на мъниста Алесиа Фуга пък демонстрира изкуството на венецианското изработване на стъклени мъниста, използвайки друга древна техника тази за работа с лампи.

Вижте също...